12/04/2021
El treball manual i el moviment agreugen el dolor i la fatiga en homes amb fibromiàlgia
Aquest és un dels principals resultats d’un projecte internacional sobre la fibromiàlgia en homes en què hi participen investigadores del Departament d’Infermeria de la URV i n'han publicat articles en revistes internacionals
Aquest és un dels principals resultats d’un projecte internacional sobre la fibromiàlgia en homes en què hi participen investigadores del Departament d’Infermeria de la URV i n'han publicat articles en revistes internacionals
El projecte internacional La fibromialgia en hombres, la gran desconocida, en el qual hi participen, entre altres, el Departament d’Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili juntament amb el centre mèdic nord-americà Mayo Clínic, el Luther College i el Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida, ha obtingut els primers resultats que s’han publicat en dos articles en revistes internacionals. El primer “Fibromyalgia Pain and Fatigue Symptoms in Spanish and United States Men” a la Pain Managment Nursing Journal, la revisa oficial de la Societat Americana d’Infermeria per al tractament del dolor, que compara com viuen la malaltia els homes en dos entorns culturals diferents: Espanya i Estats Units; i el segon “Multidisciplinary rehabilitation treatments for patients with fibromyalgia: an international recent literature review”, a la revista italiana Minerva Medica que després d’una revisió bibliogràfica exposa quins serien els millors tractaments per combatre la malaltia.
El primer article parteix de l’anàlisi de dues mostres paral·leles, una a Catalunya i l’altra a Estats Units, de disset homes diagnosticats de fibromiàlgia. Els investigadors i investigadores d’aquest projecte han pogut constatar que “l’esforç físic, com caminar o fins i tot canviar una bombeta, era suficient per causar en aquests homes episodis de dolor posterior”, assenyala l’article, i precisa que els homes de les dues mostres “van reconèixer que com més es movien, més dolor i fatiga experimentaven, ja que aquesta activitat els havia provocat un esforç físic excessiu, per sobre del seu nivell de tolerància”. Davant d’aquesta constatació, els autors i autores d’aquest article assenyalen que haurien d’explorar la relació entre la seva feina i la gravetat dels símptomes de fibromiàlgia en homes.
“Actualment, la fibromiàlgia no es veu com una discapacitat, sinó que s’espera que els seus pacients continuïn treballant o realitzen algun tipus d’activitat. Amb aquestes dades a la mà potser el personal sanitari podria suggerir a aquests pacients moderació o adaptacions del lloc de treball per part de les empreses. La moderació és clau, aquests pacients no han d’arribar a cansar-se, es a dir, a esforçar-se físicament”, assenyala Pilar Montesó, investigadora d’aquest projecte i professora d’Infermeria al campus Terres de l’Ebre de la URV, que destaca que els pacients estudiats remarcaven la percepció d’invisibilitat que té aquesta malaltia, una malaltia crònica que afecta el sistema muscular i ossi, amb símptomes psicològics relacionats.
Altres resultats que ha aportat fins ara la investigació és el fet els homes identifiquen llocs específics de dolor en lloc de descriure’l de manera generalitzada, com es habitual en la comprensió de la fibromiàlgia. D’altra banda, a més de la perspectiva de gènere, l’article també té en compte la perspectiva cultural, és a dir, els factors contextuals addicionals relacionats amb el dolor i la fatiga, com ara la situació laboral o la medicació utilitzada. Així, tot i que els homes d’aquest estudi van experimentar un augment del dolor amb el treball manual, perquè els provocava un esforç físic, també s’ha pogut constatar que els homes amb fibromiàlgia que no treballen poden experimentar un estrès que també els agreuja els símptomes.
Relacionat amb el context social i fruit de la investigació que du a terme, juntament amb l’equip investigador, l’estudiant de doctorat en Ciències en Infermeria i Salut de la URV, Ilga Ruschak, també s’ha pogut observar que els homes espanyols expressen un major índex de dolor i un dolor més punxant que els nord-americans i això podria estar relacionat amb la medicació que prenen (opioides, antiinflamatoris no esteroïdals, antidepressius i ansiolítics). Aquesta medicació, sobretot els opiacis, pot provocar que el pacient es torni més sensible als estímuls dolorosos, segons assenyala l’article, tot precisant que aquest tipus de medicaments no són recomanables per aquests pacients.
Estiraments, relaxació i Teràpia Cognitiva Conductual, principals tractaments
El segon article es basa en la tesi doctoral d’Anna Llàdser qui juntament amb l’equip investigador, ha dut a terme una revisió bibliogràfica de 356 articles sobre fibromiàlgia després de la qual ha identificat com a tractaments més eficaços per combatre la malaltia aquells que incorporen un programa d’educació als pacients per tal que puguin afrontar de manera més efectiva la malaltia; i un programa complet amb exercicis d’aeròbic, estiraments, relaxació, enfortiment i resistència a tot el cos. A més de recomanar la Teràpia Cognitiva Conductual per a l’autocontrol que inclou aspectes com la teràpia ocupacional, la moderació, l’acceptació d’un mateix, el compromís i la motivació per al canvi i el perdó. Molts dels pacients amb fibromiàlgia han tingut una vida complexa amb episodis d’estrès i treballar el perdó s’ha rebel·lat com una eina important.
El projecte de recerca La fibromialgia en hombres, la gran desconocida, iniciat el 2018 té per objectiu aconseguir una descripció detallada de signes i símptomes, percepcions i significats de la malaltia en els homes que no ha estat tant investigada com en el cas de les dones, tot i que els símptomes són més greus. La recerca també busca conèixer la relació de la realització de l’exercici físic amb la millora o no dels símptomes. La finalitat de tot plegat és poder construir plans de cures globals i integrats tenint en compte la perspectiva de gènere i a la diversitat cultural. En el projecte hi participen el Departament d’Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili; el Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la dL; la Unitat d’Atenció a les Síndromes de Sensibilització Central (SSC) de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida; la Unitat de Suport a la Recerca Terres de l’Ebre de la Fundació Institut Universitari per a la recerca a l’Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol); el Luther College de Decorah, Iowa (EEUU) i Mayo Clinic de Rochester, MInnesota (EEUU).
Referència bibliogràfica: Kueny A, Montesó-Curto P, Lunn S, Mohabbat A, Clark S, Luedtke C, Vincent A, Ruschak I,Mateu-Gil L, Panisello-Chavarria L, Rosselló L, Campoy C, Queiroga A, Aguilar C, Toussaint L, “Fibromyalgia Pain and Fatigue Symptoms in Spanish and U.S. Men”, Pain Management Nursing, 2021, https://doi.org/10.1016/j.pmn.2020.12.003.
Llàdser A, Montesó-Curto P, López C, Rosselló L, Lear S, Toussaint L, et al. “Multidisciplinary rehabilitation treatments for patients with fibromyalgia: an international recent literature review”. Eur J Phys Rehabil Med, 2021 Mar 24. DOI: 10.23736/S1973-9087.21.06432-7