26/06/2023
Els arqueòlegs del GRESEPIA de la URV excaven l’únic sector pendent a l’Assut de Tivenys que permetrà delimitar la totalitat del jaciment
Les excavacions, que s’inicien avui i duraran tres setmanes, se centraran en el sector no excavat de la part central del poblat i també continuaran amb els treballs iniciats l’any 2018 a l’extrem meridional
Les excavacions, que s’inicien avui i duraran tres setmanes, se centraran en el sector no excavat de la part central del poblat i també continuaran amb els treballs iniciats l’any 2018 a l’extrem meridional
El grup de recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA), del Departament d’Història i Història de l’Art de la Universitat Rovira i Virgili (URV), torna aquest estiu al jaciment de l’Assut de Tivenys amb l’objectiu de treballar en dos sectors del poblat. El primer, situat a l’extrem meridional, on s’hi van localitzar una muralla i una porta monumental durant les excavacions de l’any 2018, permetria definir les estructures localitzades entre la porta i la torre T6 i comprovar la funcionalitat i la relació entre els elements defensius.
El segon sector és el que està les torres T4 i T5 i que no s’ha excavat encara, permetrà delimitar el jaciment en la seva totalitat. Jordi Diloli, director de les excavacions, destaca la importància de “poder finalment definir en la seva totalitat el perímetre d’aquest poblat ibèric, és a dir, conèixer tots els límits després de 23 anys de treballs”. En anteriors treballs al jaciment, Diloli ha explicat que el de Tivenys és un dels poblats ibèrics més importants de totes les Terres de l’Ebre i, fins i tot, del nord-est peninsular.
La d’enguany és la 24ª excavació al jaciment des que es va començar a treballar-hi l’any 2000. De la darrera actuació, realitzada el juliol de l’any passat, en destaquen la confirmació de l’inici i la finalització de l’ocupació del poblat que, d’acord amb el grup de recerca, va ser des del segle VII ANE (Abans de la Nostra Era) fins al segle II ANE. També es va detectar una reocupació, per part de tropes romanes, durant les guerres civils que van sacsejar Roma a finals del període republicà l i tot indica que va ser un important centre en època ibèrica.
Els treballs que avui s’inicien s’allargaran fins el 16 de juliol i hi participaran més d’una vintena de persones entre investigadors i estudiants dels graus d’Història i Història de l’Art i Arqueologia de la URV i del màster interuniversitari en Arqueologia Clàssica Aplicada. De fet durant la primera setmana seran els investigadors qui iniciaran les tasques i les dues setmanes següents hi haurà un equip format per investigadors i alumnes del XII curs d’arqueologia de l’Assut, un curs que permet a l’estudiantat realitzar pràctiques arqueològiques en un jaciment real del territori.
El grup de recerca GRESEPIA té previst, també, de cara al mes de setembre fer noves actuacions al poblat protohistòric de l’Antic d’Amposta, jaciment al qual ja s’hi va treballar també l’estiu passat.