19/07/2022
Els arqueòlegs localitzen els nivells fundacionals del poblat ibèric de l’Assut de Tivenys i confirmen la primera ocupació al 700 ANE
El jaciment ja està museïtzat i es pot visitar de manera lliure
El jaciment ja està museïtzat i es pot visitar de manera lliure
La campanya d’excavacions d’aquest juliol al poblat ibèric de l’Assut de Tivenys ha finalitzat amb la confirmació que la primera ocupació va ser a inicis del segle VII ANE (Abans de la Nostra Era). Els treballs al sector del sistema defensiu i als àmbits A5 i A6 han permès confirmar aquesta datació, complint-se així un dels objectius dels arqueòlegs del grup de recerca GRESEPIA per aquest estiu.
A més de precisar la cronologia de fundació, els investigadors també tenien per objectiu establir el moment de l’abandonament. Si bé no han pogut acabar l’excavació del sector d’habitatges (A5 i A6), sí que han pogut veure l’última fase d’ús, al segle II ANE. Més concretament, l’abandonament pacífic del poblat va produir-se a finals del segle II ANE. Més tard, de l’any 80 al 70 ANE, va haver-hi una petita ocupació durant les guerres sertorianes, una guerra civil romana entre els partidaris de Sertori, recolzats pels indígenes d’aquest territori i els seguidors del dictador romà Luci Corneli Sul·la. Aleshores es va establir a l’Assut una guarnició de control.
Queda per a futures campanyes, a més a més, datar els habitatges no excavats que s’han trobat sota dels murs del sector A5 i A6, segons explica Jordi Diloli, director de l’excavació i investigador del Departament d’Història i Història de l’Art.
La campanya d’aquest estiu, inclosa en un projecte quadriennal de recerca arqueològica aprovat per la Generalitat de Catalunya per al període 2022-2025, ha comptat amb el finançament de la URV i de l’Ajuntament de Tivenys. A més dels investigadors del GRESEPIA, també hi han participat una quinzena d’estudiants dels graus en Història i Història de l’Art i en Arqueologia, ja que l’excavació es compagina amb la tasca docent a través d’un curs d’iniciació a l’arqueologia, des de l’any 2012.
Un jaciment viu accessible al públic
L’Assut ocupa un turó que s’eleva al marge esquerre del riu Ebre, a la sortida en direcció al mar del Pas de Barrufemes, en el congost entre la serra de Cardó i l’extrem septentrional del Ports de Tortosa-Beseit. El seu emplaçament és ideal a nivell paisatgístic i patrimonial.
Els treballs arqueològics fan emergir cada any noves dades sobre un element patrimonial del que cada vegada se’n té més informació, ja que és un jaciment viu. Per això l’any 2021 es va arranjar l’accés per al públic amb el finançament de la Diputació de Tarragona, museïtzant-se l’espai perquè tothom qui ho vulgui pugui fer una visita de manera lliure.
Així, resseguint un recorregut de 12 punts, els visitants poden accedir a la informació actualitzada amb les troballes i novetats de cada campanya a través dels codis QR que hi ha als pals indicadors ubicats a les diverses construccions. També es pot fer una visita virtual al web assut.cat.