18/06/2018
Els paisatges de segregació urbana, protagonistes de la cloenda del màster en Antropologia Urbana
La X Jornada de cloenda del Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social es va dedicar a la reflexió sobre l'exclusió social, en relació amb l'habitatge
La X Jornada de cloenda del Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social es va dedicar a la reflexió sobre l'exclusió social, en relació amb l'habitatge
La X Jornada de Cloenda del màster universitari en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social (MAUMIS) es va dedicar a “Paisatges de Segregració Urbana”, que va acostar als participants a alguns fenòmens de segregació i d’exclusió socials, en relació amb l’habitatge, que es produeixen a les ciutats.
Va ser el dia 14 de juny, a la Sala de Graus del campus Catalunya. La directora del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social Mabel Gracia, juntament amb Yolanda Bodoque, coordinadora del MAUMIS, van donar la benvinguda de la Jornada als més de 40 assistents.
El professor Joan Josep Pujadas (URV) va presentar la conferència inaugural: “Cloaques, clavegueres i brutícia: memòria i experiència olfactiva a les ocupacions informals”, que va anar a càrrec de Cristina Larrea (UB). Ella va presentar part d’una etnografia feta a Salvador de Bahia (Brasil) i dues recerques documentals sobre les experiències viscudes de persones que han patit la falta de clavegueram, a través de l’experiència olfactiva com un dels referents discursius que expressen la segregació, l’exclusió social i la manca d’inversions en infraestructura.
El matí va finalitzar amb la visualització del documental “El Umbral”, que tracta sobre el “sensellarisme”, presentat pel professor Jordi Moreras (URV). Després es va poder compartir en una taula rodona amb el seu director, Marc Solé, la directora de fotografia, Adriana González, i el productor, Sergio Nasarre, de la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV.
La tarda de la Jornada es va distribuir en dues taules rodones, dirigides pel professor Jordi Roca (URV), on es van a presentar nou treballs de final de màster realitzats durant aquest curs 2017-2018. Ambdues taules van tractar temes diverses vinculats tots a la antropologia urbana, com ara: el dret a jugar a la ciutat, el desenvolupament turístic, els streetbasket, els usos dels mercats, la maternitat, la multiculturalitat i la convivència ciutadana, percepcions dels espais urbans i dones en situació d’exclusió residencial.
Més notícies de: Càtedra UNESCO d'Habitatge