25/10/2017 Entrevista
Bartosz Tylkowski, investigador TECNIOspring del Centre Tecnològic de la Química
“Controlar les reaccions amb la llum interessa a la indústria ja que és un recurs abundant i no contaminant”
L’investigador Bartosz Tylkowski és una referència internacional en el disseny de microcàpsules fotosensibles
Un dels aspectes de Tarragona que més atreu els visitants és la gran quantitat de llum càlida i natural que il·lumina la ciutat. Però quan l’investigador polonès Bartosh Tylkowski va arribar al campus Sescelades, una de les primeres coses que va fer va ser tapar les finestres del laboratori.
“Necessito controlar la llum al detall quan estic treballant. Faig síntesi de polímers fotosensibles i els utilitzo per preparar les microcàpsules. Dins de les càpsules s’hi troben els principis actius i aquests s’alliberen de l’estructura quan entra en contacte amb la llum natural, per exemple amb el sol”.
Quin interès té per la indústria aquesta recerca?
“Controlar les reaccions amb llum interessa a la indústria perquè és un recurs abundant, barat i no contaminant. Fa anys, quan col·laborava amb una gran indústria nord-americana teníem patents, els prototips que estan ara en fase de proves. El que fem és, per exemple, encapsular els perfums que s’usen per a detergents. Quan netegem la roba, les microcàpsules de perfum es dipositen a la roba. Quan la roba està en un lloc fosc, a l’armari, no tenim alliberament del perfum, però quan ens posem la roba i anem pel carrer, amb la llum natural del sol el perfum s’allibera.”
Després de desenvolupar dos projectes Marie Curie a la URV, treballa ara en un nou projecte, ara al Centre Tecnològic de la Química. Què està investigant?
“Estic investigant una nova generació de microcàpsules fotosensibles que s’apliquen per exemple en cosmètics, com ara en cremes solars que alliberen actius amb la llum natural, per exemple a la platja. Amb els meus col·laboradors treballem diferents gammes de color de la llum natural, ordenades per freqüències”.
Ha tingut ofertes importants per incorporar-se a la indústria, però prefereix quedar-se al campus Sescelades
“A Tarragona em motiva la gent, la curiositat i la recerca fonamental. Aquí puc intercanviar idees amb professors, formar investigadors de doctorat i puc utilitzar molts instruments per entendre la base de la ciència”.
El poder de la llum: