04/09/2017 Entrevista

Sergio Nasarre, Investigador ICREA Acadèmia i director de la Càtedra UNESCO d'Habitatge

“Investiguem per fer que l’habitatge deixi de ser l’aneguet lleig del nostre estat social”

Milions de persones a tot el món tenen dificultats econòmiques per accedir o seguir vivint a casa seva, però molt poques saben tant sobre el marc legal de la propietat immobiliària com Sergio Nasarre, catedràtic de Dret Civil a la Universitat Rovira i Virgili.

Quin és el problema de base de l’habitatge al nostre país?

El problema de fons pel que fa a l’habitatge és la falta de respostes en el nostre ordenament jurídic a les necessitats reals i diverses de les famílies. Per exemple, l’ordenament jurídic no dóna la possibilitat de tenir una alternativa real a la propietat, la qual cosa ens obliga a estudiar l’habitatge des d’un punt de vista holístic.

Per què el tema de l’habitatge és tan diferent a altres països europeus?

Tenim la taxa de lloguer més baixa de tot Europa occidental perquè les polítiques i la normativa de les darreres dècades s’han orientat a la promoció de la propietat i han descartat la resta de tinences.

Què s’hauria de fer per promoure altres tipus d’accés a l’habitatge?

La nova agenda urbana de l’ONU assenyala que és necessari crear aquestes altres tinences perquè hi hagi una tinença per a cada tipus de família. En el nostre sistema és molt difícil que el lloguer acabi de funcionar sense reformes estructurals importants.

La legislació actual està recollint i tenint en compte les noves necessitats actuals pel que fa a l’accés a l’habitatge?

La Càtedra de l’Habitatge de la URV ha ajudat a redactar normatives que han aprovat el Parlament de Catalunya i les Corts espanyoles. Plantegen un nou marc per fer més atractiu el lloguer d’habitatge o la possibilitat de fragmentar la propietat, de manera que sigui temporal o compartida.

Quin és el paper de la Càtedra d’Habitatge en aquest sentit?

La tasca de recerca de la Càtedra pretén contribuir a que l’habitatge deixi de ser l’aneguet lleig del nostre estat social. La crisi del 2007 ha demostrat la importància social i econòmica de l’habitatge, i el que hem vist és que no hi ha solucions fàcils a problemes complexos. L’estudi, l’anàlisi i el disseny de noves tinences de l’habitatge fa que les polítiques d’habitatge no siguin tan intrusives i ineficaces i entre tots puguem ajudar a millorar l’accés a l’habitatge de la població.

Millorar l’accés a l’habitatge

Què són les tinences intermèdies?

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*