05/06/2019

Equilibrar de les feines a la llar faria innecessàries accions de discriminació positiva al mercat laboral

Un estudi de la URV investiga les implicacions de la divisió desigual del treball domèstic i com influencien les polítiques en la competició pels llocs de feina

Imatge: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images

Partint de les dades existents sobre la distribució de les tasques domèstiques entre els homes i les dones i de l’aplicació de les anomenades polítiques de discriminació positiva a les empreses, l’investigador del Departament d’Economia de la URV António Osório ha estudiat què passaria al mercat laboral si les tasques domèstiques estiguessin equilibrades. És a dir, a partir d’un model teòric de predicció, ha establert quines conseqüències tindria aquest equilibri de les feines de la llar en un mercat laboral competitiu.

Ha desenvolupat un model teòric per analitzar l’efecte de les polítiques de discriminació positiva en termes de la capacitat competitiva de la dona. Si aquestes no són molt estrictes afavoreixen la dona i augmenten els seus incentius per competir. I al mateix temps també augmenta l’esforç dels homes. Però, en canvi, si les polítiques són molt fortes, sorgeixen dos efectes: d’una banda baixa l’efecte beneficiós entre les dones ja que es relaxen, per tant, es redueix el seu esforç i es rebaixen els incentius per ser eficients. Al mateix temps, els incentius de l’home també es redueixen perquè veuen que el seu esforç no està compensat. Per això conclou que, quan aquestes polítiques són molt estrictes, són ineficaces.

L’investigador António Osório als passadissos del Departament d?Economia de la URV.

En el seu treball parteix de les dades –referents al 2017- que diuen que les dones duen a terme entre el 65% i el 85% de les tasques domèstiques. En el seu model ha variat el pes de les càrregues familiars de les dones fins a aconseguir l’equilibri de les feines de la llar entre uns i altres.  I d’aquesta manera es prediu que les dones es tornen més competitives al mercat laboral. Per tant i segons el seu model predictiu, no serien necessàries les polítiques de discriminació positiva al mercat laboral.

Osório és investigador del Grup de Recerca en Organització i Decisions Econòmiques (GRODE). En aquest treball, publicat a la revista Review of Economic Design ha desenvolupat un model de predicció que permet veure què passaria en situacions en què encara no es tenen dades suficients per fer anàlisis estadístiques. Amb models com aquests es pot preveure què passaria si un  govern intensifica  les polítiques de discriminació positiva i què passaria en  la competència al mercat laboral si les tasques domèstiques estiguessin equilibrades.

Referència bibliogràfica: Osório, A. Rev Econ Design (2019) 23: 27. https://doi.org/10.1007/s10058-019-00219-x

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*