12/09/2022

Es publica un volum especial que analitza el paper dels microvertebrats als jaciments arqueològics

La revista Archaeological and Anthropological Sciences recull alguns dels treballs sorgits del III Microvertebrate Working Group (MVWG) que es va dur a terme fa dos anys a la seu de l’IPHES-CERCA

Conjunt de restes de microvertebrats recuperats durant els treballs de neteja de sediments procedents dels jaciments de la Sierra de Atapuerca. Foto: Javier Rubio/ Paleoymás.

Impulsat per membres de l’IPHES-CERCA, l’1 i el 2 de setembre de l’any 2020 es va celebrar de manera virtual el III Microvertebrate Working Group (MVWG) pertanyent a la International Council for Archaeozoology (ICAZ). Amb 50 persones inscrites i 18 comunicacions orals i 11 posters presentats es va analitzar el paper dels microvertebrats fòssils en relació als canvis climàtics, la tafonomia, la taxonomia, la reconstrucció paleoambiental, la bioestratigrafia, la biocronologia i les noves metodologies i tècniques d’anàlisi com els isòtops estables. Els temes abordats van abastar geogràficament escenaris que anaven des de Sud-amèrica fins al Sud-est Asiàtic passant per Europa, Orient Mitjà i Sud-Àfrica.

Fruit d’aquesta trobada, aquest mes de setembre la revista Archaeological and Anthropological Sciences ha publicat un volum especial sota el títol Microvertebrate studies in archaeological contexts: Middle Paleolithic to early Holocene past environments, en el qual es recullen una sèrie de treballs presentats en la darrera reunió del Microvertebrate Working Group (MVWG). Distribuït en tres grans blocs, Middle Paleolithic and Neanderthals, Middle-Upper Paleolithic and last Neanderthals i Late Upper Paleolithic-early Holocene and AMH, els diferents articles científics presenten estudis relacionats amb els microvertebrats apareguts en diferents jaciments del món.

Treball de triatge de restes de microvertebrats a les instal.lacions de l’IPHES-CERCA. Foto: IPHES-CERCA.

El Microvertebrate Working Group (MVWG) va ser creat l’any 2016 per Ángel Blanco Lapaz (Senckenberg Centre for Human Evolution) i Sara E. Rhodes (Universitat de Tübingen) en el marc de la ICAZ, com un fòrum per a l’intercanvi de dades i d’informació relacionats amb l’estudi de restes de insectívors, rosegadors, ratpenats, rèptils i amfibis procedents de contextos arqueològics. El seu objectiu principal és proporcionar una plataforma per a l’intercanvi d’idees i augmentar la comunicació entre els acadèmics, professionals i, en particular, els estudiants graduats amb interessos de recerca relacionats amb els microvertebrats. Amb aquesta finalitat aquest Grup de Treball va organitzar fa un parell d’anys, les dues primeres es van desenvolupar a Alcalá de Henares (Espanya, 2016) i a Ankara (Turquia, 2018). Aquesta edició s’hauria d’haver dut a terme a la seu de l’IPHES-CERCA, a Tarragona, però la Covid-19 va obligar als organitzadors transformar l’esdeveniment en virtual.

El fet que l’IPHES-CERCA actués com a amfitrió d’aquesta important reunió va estar condicionat a que aquest centre disposa d’un grup important de personal investigador (sènior, postdoctoral i predoctoral) que es dedica a l’estudi dels petits mamífers, rèptils i amfibis. Ha estat aquest nucli humà, sota la coordinació dels doctors Juan Manuel López-García, investigador Ramon y Cajal i Hugues-Alexandre Blain investigador IPHES-CERCA, els responsables d’organitzar de manera virtual aquest tercer congrés de la MVWG des de Tarragona.

La continuitat i consolidació d’aquest Grup de Treball de Microvertebrats està garantida si tenim en compte que justament aquests dies (8, 9 i 10 de setembre) s’està duent a terme la seva quarta edició, en aquest cas a la ciutat alemanya de Tübingen, on hi ha una àmplia participació d’investigadores i investigadors de l’IPHES-CERCA presentant els seus treballs. També està treballant ja amb l’organització de la cinquena edició, prevista per l’any 2024, que es durà a terme a la ciutat polonesa de Varsòvia.

Referència bibliogràfica: López-García, J.M., Blain, HA., Rhodes, S.E., Blanco-Lapaz, Á. Microvertebrate studies in archaeological contexts: Middle Paleolithic to early Holocene past environments. Archaeological and Anthropological Sciences 14, 187 (2022). https://doi.org/10.1007/s12520-022-01664-6

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*