04/03/2021
Es publica una quarta edició actualitzada de l’Atlas of Clinical Fungi
Aquesta obra de referència en el camp de la micologia mèdica inclou informació sobre tots els fongs descrits fins al moment com a patògens humans, la seva clínica, diagnòstic, tractament i les infeccions que provoquen. Hi han participat membres de la Unitat de Microbiologia de la URV
Aquesta obra de referència en el camp de la micologia mèdica inclou informació sobre tots els fongs descrits fins al moment com a patògens humans, la seva clínica, diagnòstic, tractament i les infeccions que provoquen. Hi han participat membres de la Unitat de Microbiologia de la URV
L’Atlas of clinical fungi ha arribat a la quarta edició. La publicació concentra en una única obra tots els fongs que s’han descrit fins al moment com a patògens humans, proporciona informació contrastada sobre la seva clínica, diagnòstic i tractament de les infeccions que ocasionen i també aporta coneixements rellevants respecte a la seva biologia i classificació. En aquest projecte obert hi han participat membres de la Unitat de Microbiologia del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la URV: les investigadores María José Figueras, actual rectora de la URV, i Josepa Gené i l’investigador Josep Guarro. L’atles està adreçat a persones que busquin aprofundir els seus coneixements sobre microbiologia; no només a especialistes clínics en malalties infeccioses (metges, microbiòlegs, veterinaris…), sinó que també a totes les persones que es dediquen a la recerca i que mostren interès en el coneixement dels fongs microscòpics.
Aquesta quarta edició, que s’ha fet pública aquest mes de març, aglutina tota la informació recollida durant més de trenta anys de micologia mèdica, amb la descripció clínica i les característiques per a la identificació de més de 700 espècies de fongs patògens humans que, com a novetat, es mostren amb il·lustracions en color tant dels cultius com de les seves estructures microscòpiques més representatives. A més, el llibre recull tots els canvis que ha registrat el món de la micologia amb la introducció de les eines moleculars per l’estudi dels organismes, aportant noves seccions sobre la identificació molecular dels fongs d’interès clínic i també nous capítols com el dels agents antifúngics i el de tractaments recomanats de les infeccions causades per la diversitat de fongs microscòpics. També s’han inclòs nous dissenys gràfics sobre la biologia dels diferents grups fúngics tractats i esquemes didàctics que faciliten al lector un millor enteniment de l’organització del regne dels fongs.
La nova versió de l’Atlas of clinical fungi compta amb dos volums de més de 1600 pàgines que inclouen centenars de fotografies en color. També es pot trobar la versió digital del llibre amb inscripció prèvia a la pàgina web del projecte www.clinicalfungi.org.
Des de la publicació de la primera edició, l’any 1995, el llibre ha estat objecte de crítiques excel·lents i està considerat com l’obra més detallada i completa sobre fongs microscòpics d’interès clínic, i s’ha convertit en un referent a nivell mundial, amb més de 3000 citacions en publicacions científiques de diversos àmbits.