05/12/2023

L’Escola d’Arquitectura elabora la maqueta del projecte original de l’Institut Pere Mata per commemorar l’any Domènech i Montaner

Aquest recurs fet per professors i estudiants de l'ETSA millora l’experiència de la visita al Pavelló dels Distingits, a Reus

Roger Miralles, professor de l'ETSA, mostra la maqueta del projecte original de l'Institut Pere Mata.

En el marc de la commemoració de l’any Domènech i Montaner, un equip de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV (ETSA) ha creat una maqueta del projecte original de l’Institut Pere Mata, a Reus, que s’inclourà a la visita turística de l’espai i que permetrà millorar l’experiència de visita al Pavelló dels Distingits.

Aquest projecte l’impulsa l’Agència de Promoció de Ciutat en col·laboració amb l’Institut Pere Mata, i s’inaugura en la recta final de l’efemèride. L’objectiu és posicionar l’equipament com a focus d’interès dins de l’oferta cultural i turística del municipi i posar en valor els seus orígens, i el seu patrimoni Modernista.

La maqueta del Pere Mata mostra al visitant com l’arquitecte Domènech i Montaner va imaginar el complex. S’ha fet a partir de la documentació històrica conservada i sobretot a partir de d’una imatge aèria que va fer l’arquitecte per mostrar el conjunt. S’han anat completant els detalls de l’obra gràcies al coneixement dels edificis construïts. Aquesta informació ha permès dibuixar tot el complex en suport informàtic aconseguint un model complet.

Els edificis del complex s’han construït amb la impressora 3D amb resina (es solidifica la resina amb l’exposició a la llum ultraviolada i això permet un model d’alta precisió). La base està feta amb fusta, gravada amb tall làser i s’ha deixat de dues tonalitats amb diferents vernissos, els edificis estan pintats amb colors metàl·lics, brillants, per contrastar amb la fusta aconseguint un cert regust a l’època.

Maqueta del projecte original de l’Institut Pere Mata, de Lluís Domènech i Montaner, elaborada per un equip de professors i estudiants de l’ETSA.

L’equip que ha participat en aquest projecte és de l’ETSA de la URV. L’investigador principal n’és Roger Miralles, director de l’ETSA i especialista en arquitectura modernista i noucentista, i el professor David Moreno, que ha coordinat la creació i impressió de la maqueta amb els estudiants en pràctiques: Ludovic Forès, Laia Jiménez i Arnau Mercadé. La professora Júlia Valero ha col·laborat a fer la làmina que acompanya la maqueta. El cost total del projecte ha estat de 10.265,64 euros.

Actualment el Pavelló dels Distingits ofereix la possibilitat de visita audioguiada així com la visita teatralitzada i, gràcies a aquest any Domènech i Montaner, s’hi han incorporat dues tipologies de visites més dirigides a un públic familiar de totes les edats.

Les reserves de visites es poden fer a www.ticket.reusturisme.cat.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*