26/02/2018

L’Institut Martí l’Humà de Montblanc guanya la fase local de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat

L'equip vencedor competirà contra 14 grups a la final que se celebrarà a la Universitat Miguel Hernández d'Elx

L'equip guanyador de la fase local de la Lliga de Debat de Secundària l'integren alumnes de quart d'ESO i 2n de Batxillerat de l'Institut Martí l'Humà de Montblanc.

“L’humor té límits?”. Aquesta és la pregunta per a la qual els vuit equips dels sis centres participants a la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat van haver de preparar-se a fons per passar la fase local que es va celebrar dissabte 24 de febrer al campus Catalunya de la URV. Els dos equips que presentava l’Institut Martí l’Humà de Montblanc han estat guanyador i finalista de l’eliminatòria. Ara l’equip vencedor competirà a la final, que serà els dies 11, 12 i 13 d’abril a la Universitat Miguel Hernández d’Elx.

Per als guanyadors de l’eliminatòria, “el repte era arribar a la final local”, explica Bernat Lleixà, integrant del grup junt amb Iratxe González, Anna Arnanz, Jordi Masalias i Ana Navarro. Amb l’ajuda de la professora de català i el professor de filosofia, van preparar-se per aconseguir-ho durant les hores de pati a partir de “la percepció diferent sobre el tema que teníem cadascun de nosaltres”, afegeix Lleixà. L’equip va constatar una evolució des del primer debat, que va tenir lloc divendres 23 de febrer, fins al darrer, que va ser dissabte.

Els alumnes integrants dels equips finalista i guanyador de la Lliga de Debat de Secundària, de l’Institut Martí l’Humà, amb el jurat.

De fet tant els guanyadors com els semifinalistes són del mateix institut de Montblanc i havien guanyat en les seves respectives semifinals a l’Institut Fontanelles de les Borges del Camps i al Col·legi Carmelites de Tarragona, que també presentava dos equips. En total, han disputat la fase local de la lliga vui equips de sis centres de secundària de la demarcació: Institut Martí l’Humà (equips A i B), Col·legi Sant Josep, Institut Fontanelles, Mare de Déu del Carme (equips A i B), Institut Jaume I i Institut Vidal i Barraquer.

El fet de trobar-se amb companys del propi institut a l’equip contrari en el debat final els va suposar estar “en un ambient familiar, com si practiquéssim a l’institut”, detalla Lleixà. Però a la vegada van haver de pensar nous arguments per poder agafar el contrari a contrapeu en les refutacions, apunta Bernat Lleixà. De cara a la final d’Elx, esperen fer un bon paper i conclou que a partir d’ara “tot el que arribi és un regal”.

L’equip montblanquí ja pensa en la preparació per a la final de l’11 al 13 d’abril de 2018 a Universitat Miguel Hernández d’Elx. Hi participaran un total de 14 equips de 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius de la regió Vives: Franja de Ponent, Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya del Nord, Andorra i Sardenya. Els participants opten a premis per a l’adquisició de material educatiu.

Un moment dels debats que van tenir lloc dissabte.

L’activitat aporta un espai de formació on els estudiants aprenen a parlar en públic, a fer equip i a saber defensar un tema tant a favor com en contra, utilitzant el català com a llengua vehicular. La Lliga neix a partir de l’experiència de la Lliga de Debat Universitària sota l’impuls de la Xarxa Vives i de la Federació Escola Valenciana.

Els equips guanyadors de les diferents fases locals es poden consultar aquí.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*