04/02/2020

L’intercanvi d’estudiants i investigadors entre la URV i Moçambic permetrà obrir una línia de recerca i cooperació en desnutrició

Aquest projecte Erasmus se suma al projecte de cooperació de la URV Solidària i la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut amb el Centre de Recolzament Nutricional de l'illa d'Ibo

Maria Eugènia Vilella, investigadora del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques, durant la intervenció nutricional a l'illa d'Ibo.

El treball que la professora de la URV Maria Eugènia Vilella Nebot va iniciar a Moçambic l’any 2007 per revertir la desnutrició a l’illa d’Ibo ha permès obrir noves formes de col·laboració que involucren estudiants i investigadors de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. A través d’un projecte finançat pel programa Erasmus+ de la Comissió Europea, obriran camí per iniciar una línia de recerca en desnutrició a la URV.

Més concretament, fins a l’any 2022, 5 estudiants moçambiquesos faran una estada a la URV per dur a terme el seu Treball de Fi de Grau o de Fi de Màster en grups de recerca, i un doctorand de la URV farà el treball de camp al país subsaharià. També hi haurà un intercanvi de 5 professors i investigadors entre la mateixa URV i les universitats Eduardo Mondlane (Maputo) i Lúrio (Nampula), sòcies del projecte.

Aquest projecte Erasmus se suma a un projecte de cooperació que també impulsa la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut amb el suport de la URV Solidària, que finança iniciatives de la comunitat universitària per a la cooperació al desenvolupament. Aquesta iniciativa facilitarà que dos estudiants de Nutrició de la Universidade Lúrio facin les pràctiques i el Treball de Fi de Grau al Centre de Recolzament Nutricional Infantil de l’illa d’Ibo (Moçambic), amb l’acompanyament de 2 professors de la universitat moçambiquesa i de Maria Eugènia Vilella, i que un estudiant del Màster interuniversitari en Nutrició i Metabolisme de la URV i la UB faci el Treball de Fi de Màster en aquest centre.

Al centre de la imatge, els professors de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, M. Eugènia Vilella i Josep Ribalta, director de l’Escola de Doctorat, amb responsables de la Universidade Lúrio, Nampula, Moçambic.

Una especialista en països en vies de desenvolupament

Les arrels d’aquests projectes es troben en la motivació de la professora Maria Eugènia Vilella Nebot, especialista en nutrició en països en vies de desenvolupament, que l’any 2010 va crear el Centre de Recolzament Nutricional Infantil d’Ibo (Moçambic), amb la Fundació Ibo, per estudiar, impartir formació i atendre la desnutrició infantil en aquesta illa moçambiquesa. La intervenció nutricional va ser també l’objecte de la tesi de Vilella, que va aconseguir reduir les taxes de desnutrició aguda en nens menors de cinc anys a l’illa d’Ibo i implementar hàbits nutricionals saludables en les seves mares.

Generar coneixement és necessari per assolir amb èxit aquestes tres tasques, per això es proposa que la URV tingui una línia de recerca en desnutrició, que respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible fam zero de les Nacions Unides. A partir de l’anàlisi dels hàbits alimentaris i l’avaluació nutricional de la població, la investigació permet dissenyar i implementar una intervenció específica i sostenible per a la població amb suplements a partir de l’alimentació de la zona, que cal reforçar i assegurar amb l’educació nutricional i la promoció de la seguretat alimentària i la higiene.

Print Friendly, PDF & Email