19/10/2022

Joan-Ramon Laporte, expert en farmacologia clínica: “La prescripció malsana és un reflex de la pràctica clínica malsana”

Joan-Ramon Laporte adverteix del perill de la sobre medicació als futurs professionals de la salut a la lliçó inaugural de curs a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut

Joan-Ramon Laporte durant la lliçó inaugural de la inauguració de curs a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut.

El catedràtic de Farmacologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i col·laborador de la Organització Mundial de la Salut, Joan-Ramon Laporte, ha estat l’encarregat d’inaugurar el curs 2022-23 de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. L’especialista en farmacologia clínica, corresponsable de la creació de diverses estructures de farmacovigilància d’abast estatal i europeu, va pronunciar una lliçó inaugural enèrgica en la qual va denunciar una sobre-medicació dels pacients, tant a nivell mundial com a casa nostra.

Aquesta tendència de professionals de la salut, que consisteix en medicar els pacients —especialment aquells d’edat avançada— de forma excessiva o en casos en què podria evitar-se, s’ha normalitzat els darrers anys i té conseqüències, sobre les quals Laporte adverteix: “No són casos anecdòtics, no són notícia, això passa cada dia a Catalunya”. En aquest cas, el catedràtic va posar el focus en els trencaments de fèmur i de com existeix un patró de medicació previ a la fractura en gran part dels casos, amb substàncies que poden augmentar el risc de caiguda, exemplificant-los amb situacions reals. I és que a Catalunya, un 75% dels majors de 65 anys pren medicació que incrementa el risc de patir una fractura de fèmur.

En una Aula Magna plena d’estudiants de Medicina, Fisioteràpia i Nutrició, Laporte advertia els futurs professionals sobre la gran influència d’una “propaganda indecent” de la indústria farmacèutica i els perills d’aquesta. També, va compartir bones pràctiques i coneixements d’utilitat per evitar sobre-medicacions i revertir aquesta tendència: “la prescripció malsana és un reflex de la pràctica clínica malsana”. Alhora, va avisar sobre la influència de la indústria en recerques en farmacologia i els riscos que això suposa i va remarcar la importància de la comunicació entre sanitaris i pacients: “Preneu-vos els nous medicaments amb prudència i escepticisme, consensueu i compartiu els objectius amb el pacient”.

La degana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, Fàtima Sabench Pereferrer, va agrair la presència de Laporte i el rigor que ha caracteritzat la seva carrera professional, en una cerimònia d’inauguració de curs amb la presència de Carles Pellicer, alcalde de Reus, Juan Antonio Duro, vicerector d’Economia, Infraestructures i Relacions Institucionals, i Maria Cabré, secretaria de la Facultat.

Premis Sant Lluc 2022

Durant l’acte es van fer públics els treballs de fi de grau i de màster del curs 2021-22 premiats amb aquest reconeixement a l’esforç i al rigor en la recerca sanitària entre els alumnes de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. Són els següents:

“Estudi observacional d’hàbits, actituds i coneixements sobre la protecció solar en joves de 10 a 18 anys en la comarca del Baix Camp, Tarragona” de Joan Garcia Vilar i Marc Hernàndez Santacana, dirigit per Antoni Azón Masoliver, al millor treball de fi de grau de Medicina, dotat amb 500 euros.

“El futuro azul del càncer de mama” d’Argi Díaz Eguiguren, Ainhoa Garcia Carlos i Patricia Palta Vázquez, dirigit per Miriam de la Flor López, al treball de fi de grau finalista de Medicina, dotat amb 250 euros.

“Análisis comparativo de los resultados de diferentes protocolos en el tratamiento de la Bronquiolitis aguda” d’Esther Bueno González, dirigit per Esther Parada i Ricart, al treball de fi de grau finalista de Medicina, dotat amb 250 euros.

“Avaluació de la qualitat nutricional dels productes i alternatives vegetals en comparació amb els aliments d’origen animal a través de diferents perfils nutricionals” d’Èrica Cunillera, dirigit per Nancy Babio Sánchez, al millor treball de fi de grau de Nutrició Humana i Dietètica, dotat amb 500 euros.

“Exploring the circulatory metabolic alterations in breast cancer patients” d’Andrea Jiménez Franco, dirigit per Jorge Joven i Elisabet Rodríguez Tomàs, al millor treball de fi de grau del Màster en Nutrició i Metabolisme, dotat amb 500 euros.

Guanyadores dels Premis Sant Lluc 2022

“Eficacia de un programa de ejercicio terapéutico semipresencial para càncer de mama: estudio piloto” d’Alba Bardají, Almudena Domínguez, Núria Estil·les i Ignacio Hervás, al millor treball de fi de grau de Fisioteràpia, dotat amb 500 euros per la Fundació Colisée.

Premi atorgat per la Fundació Colisée
Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*