24/10/2022

La ciència aplicada als castells s’explica a la Fira de Santa Úrsula de Valls

En el marc del projecte Castells de Ciència, es van desgranar alguns dels aspectes de la química, la psicologia, la medicina o l'arquitectura que es poden trobar al voltant del fet casteller

D'esquerra a dreta, la investigadora de la URV Marta Calull, el psicòleg Jaume Descarrega, el metge Jaume Rosset i l'arquitecte i doctorand de la URV Arnau Montoya, amb el periodista casteller Carles Cortès, que va moderar la xerrada.

Quina plaça és la millor per fer castells? El cos humà està preparat per pujar un castell d’11 pisos? Ansietat, por i eufòria, com es poden gestionar a l’hora de fer castells? Les camises castelleres podran ser de niló en un futur? Són alguns dels temes que es van plantejar des del punt devista científic aquest dissabte 22 d’octubre en el marc de l’Àgora Castellera de la Fira de Santa Úrsula de Valls. L’arquitectura, la medicina, la psicologia i la química van estar presents en aquest debat de la mà d’Arnau Montoya, arquitecte i doctorand de la URV; el metge Jaume Rosset; el psicòleg Jaume Descarrega i la investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV Marta Calull.

Davant d’una cinquantena de persones, van desgranar diferents aspectes d’interès en el món dels castells des de les seves disciplines. La xerrada, organitzada per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, forma part del projecte Castells de Ciència, una iniciativa impulsada per la Unitat de Comunicació de la Ciència de la URV i la Càtedra per a l’Estudi del Fet Casteller amb l’objectiu de fer divulgació científica sobre els castells, declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2011. El projecte rep el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i de l’empresa Repsol, així com la col·laboració dels Ajuntaments de Tarragona, Valls i Reus.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*