15/10/2014

La dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva i fruita seca ajuda a revertir la síndrome metabòlica

La dieta mediterrània complementada amb oli d'oliva i fruita seca ajuda a revertir la síndrome metabòlica. Així ho indiquen els resultats d’un assaig clínic que ha publicat dimarts, 14 d’octubre la revista científica "Canadian Medical Association Journal". Es tracta del projecte Predimed.

Unitat de Nutrició Humana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV

El treball està liderat per investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV i hi ha pres part científics de setze universitats i institucions de recerca espanyoles.

Es va dur a terme un assaig clínic controlat i aleatoritzat, en què hi ha participat homes i dones de 55 a 80 anys  amb alt risc de patir malalties del cor. Els participants van ser assignats a l’atzar a una dieta: un grup seguia una  dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva verge extra, un altre seguia una dieta mediterrània complementada amb fruita seca, i un altre una dieta baixa en greix (grup control).

En aquest estudi, l’equip d’investigació -liderat pel catedràtic de Nutrició i Bromatologia i cap de la Unitat de Nutrició Humana de la URV Jordi Salas-Salvadó-, va analitzar els efectes de la dieta mediterrània a llarg termini sobre la síndrome metabòlica en 5.801 persones. Gairebé el 64% (3.707) dels participants tenien síndrome metabòlica a l’inici de l’estudi.

Després d’un període de seguiment de 4,8 anys de mitjana, els investigadors van descobrir que, les persones  que pertanyien als dos grups que havien seguit la dieta mediterrània –complementada amb fruita seca i oli d’oliva- , van disminuir el perímetre de la cintura (obesitat abdominal) i els nivells de glucosa a la sang. D’aquesta manera, 958 participants de l’estudi (28,2%) van deixar de tenir els criteris que defineixen la presència de la síndrome metabòlica.

La síndrome metabòlica és un conglomerat de alteracions metabòliques associades a l’obesitat abdominal. Entre aquestes alteracions hi ha, per exemple, la pressió arterial alta, nivells baixos de colesterol HDL a la sang (el colesterol ”bo”), nivells alts de triglicèrids i concentracions altes de sucre a la sang. La síndrome metabòlica afecta al 25% dels adults dels països desenvolupats i comporta un augment del risc de diabetis, malalties del cor i mortalitat.

“En aquest gran assaig clínic, multicèntric i aleatoritzat amb la participació de persones amb alt risc cardiovascular, s’ha pogut demostrar que la dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva verge extra o fruita seca s’associa a una menor prevalença de síndrome metabòlica en comparació a una dieta baixa en greix, “apunta la Dra. Nancy Babio, coautora del treball i també professora  de la Unitat de Nutrició Humana de la URV – l’Hospital Universitari de Sant Joan de Reus.

“Com que no hi va haver diferències entre els grups pel que fa a la pèrdua de pes o la ingesta calòrica, els canvis observats són probablement atribuïbles a la diferència en els patrons de la dieta”, apunta el Dr. Jordi Salas-Salvadó.

De l’estudi, també es conclou que la dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva o fruita seca “no sembla reduir el nombre de nous casos de síndrome metabòlica apareguts en el temps si es compara amb una dieta baixa en greix”, afirmen els autors que apunten que, no obstant això, una dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva verge o fruita seca sembla ser beneficiosa per revertir la síndrome metabòlica i els riscos per a la salut que això comporta”.

Tots dos investigadors estan vinculats també a l’Institut d’Investigacions Sanitàries Pere Virgili (IISPV) i al Ciber Fisiopatologia i Obesitat de l’Instituto de Salud Carlos III.

La referència bibliogràfica és: Babio N et al. “Mediterranean diets and metabolic syndrome status in the Predimed randomized trial”, CMAJ 2014. DOI:10.1503/cmaj.140764. L’article el teniu aquí.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*