08/03/2022

La doctoranda Elisabet Torrubia, guardonada amb el premi d’Investigació de les Jornades Mèdiques Terres de l’Ebre

L’Acadèmia de Ciències Mèdiques a les Terres de l’Ebre ha valorat l'aplicabilitat de la seva tesi sobre els determinants psicosocials i culturals a l'hora de desenvolupar trastorns psicosomàtics, que pateixen més dones que homes

La investigadora Elisabet Torrubia durant la presentació del seu estudi.

La investigadora predoctoral del Departament d’Infermeria de la URV Elisabet Torrubia ha estat guardonada amb el premi d’Investigació de les XXXVIII Jornades Mèdiques Terres de l’Ebre. Torrubia està elaborant la tesi “Determinants psicosocials i culturals en el desenvolupament de trastorns psicosomàtics a Terres de l’Ebre: estudi mixt des de la perspectiva de gènere”, que parteix de la hipòtesi que les dones emmalalteixen més que els homes a causa dels factors psicosocials i culturals. Torrubia va rebre el guardó durant les jornades, celebrades els dies 24 i 25 de febrer al campus Terres de l’Ebre de la URV, després que l’Acadèmia valorés la capacitat d’aplicabilitat del projecte.

Torrubia està analitzant la salut mental de 33.680 persones del territori ebrenc amb diferents diagnòstics per confirmar la hipòtesi que els factors psicosocials i culturals provoquen que els problemes de salut mental tinguin una prevalença major en dones que en homes. De fet, el doble de dones que homes pateixen aquestes malalties, com ara l’ansietat, la depressió, el malestar, la fatiga i els trastorns de la son. En totes elles es veu una diferència significativa en funció del gènere, detalla Torrubia.

La tesi doctoral d’Elisabet Torrubia està dirigida per les investigadores, infermeres i docents de la Facultat d’Infermeria al campus Terres de l’Ebre Sílvia Reverté i Maria Antònia Martorell. L’estudi abasta molts factors i condicions de salut diferents i posa el focus en les desigualtats de gènere i la seva relació, directa o indirecta, amb els problemes de salut.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*