10/07/2023

La finca experimental de la URV estableix un camp de formació de vinya

La iniciativa permetrà a estudiants d'Enologia practicar i familiaritzar-se amb sistemes de conducció no habituals al territori català i provar sistemes alternatius enfront al canvi climàtic

Camp de formació de la vinya
Camp de formació de la vinya

Les instal·lacions del Mas dels Frares de la URV, on estudiants de la Facultat d’Enologia disposen d’un celler i una finca per a l’aprenentatge, compta amb un nou camp de formació de vinya. Professorat de la facultat ha impulsat aquesta iniciativa amb l’objectiu de proporcionar a estudiants un entorn de proves per familiaritzar-se amb les tècniques relacionades amb l’emparrat i la formació de la planta quan encara és petita. A banda d’oferir aproximacions poc freqüents a aquesta tasca, pròpies d’altres països, el nou camp de formació constituirà una font d’informació sobre com els diferents models de formació s’adapten a l’escalfament global i a la sequera, que impulsarà futures recerques al departament.

Els sistemes de conducció són els diferents mètodes de configuració de la planta, les diferents maneres de guiar la tija, en aquest cas d’un cep, des que és petit fins que assoleix la productivitat. Les diferents tècniques afecten a la morfologia de la planta adulta i, per tant, als nivells d’insolació que aquesta rep, tant en les pampes com als raïms. També a l’accessibilitat a l’hora d’aplicar tractaments, a la reacció de la vinya a climes extrems o a l’alçada de la planta respecte al terra, entre d’altres. Tots ells són factors importants que afecten directament la productivitat i les tècniques de conreu i els tractaments.

“Per què no fem una vinya diferent, com les que es fan a Austràlia o a Itàlia i així els alumnes no han d’anar a Austràlia o a Itàlia per veure-ho?”, es van preguntar la professora de la URV Sumpta Mateos i els seus companys del Departament de Bioqúimica i Biotecnologia, Míriam Lampreave i Antoni Sánchez. D’aquesta manera van impulsar aquesta iniciativa que, a banda de mostrar tècniques de conducció alternatives a estudiants d’Enologia de la URV, els permet conèixer i familiaritzar-se amb el procés de plantar vinya: “És important que coneguin la maquinària necessària, que sàpiguen que s’han de fer anàlisis de sòl…”, expliquen. Pel que fa a les varietats, es va plantar Macabeu —varietat insígnia de la D.O. Tarragona—, Tarragoní —varietat prefil·loxèrica autòctona—, Cabernet, Ull de Llebre i altres, per tal que els alumnes en puguin experimentar les diferències.

El nou camp experimental de conducció de vinya també permetrà a investigadors fer estudis sobre com la formació de la planta afecta a la pròpia planta: “Si formem la mateixa varietat amb diferents sistemes de conducció podrem estudiar-ne paràmetres productius, superfície foliar exposada, taxa de fotosíntesi, adaptació a la sequera…”, observa Sumpta Mateos. D’aquesta manera, també seria possible comparar paràmetres qualitatius dels mostos i vins derivats de cada sistema i comprovar com aquests ceps s’adapten al canvi climàtic. Es preveu que, els propers anys, l’escalfament global i la sequera suposaran un canvi de comportament de les vinyes del territori català. Els investigadors del Departament  de Bioquímica i Biotecnologia de la URV ja fan recerques per mitigar-ne els efectes estudiant, per exemple, com afecta el moment de poda a paràmetres com la llargada dels sarments o a la producció per planta.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*