19/10/2021
“La medicina hauria d’integrar el curar i el cuidar, son competències que es poden ensenyar, aprendre i avaluar”
La lliçó inaugural de la Facultat de Medicina de la URV, a càrrec de la pediatra Montse Esquerda, ha reivindicat l’equilibri entre una medicina humanament científica i científicament humana
La lliçó inaugural de la Facultat de Medicina de la URV, a càrrec de la pediatra Montse Esquerda, ha reivindicat l’equilibri entre una medicina humanament científica i científicament humana
La pediatra i directora de l’Institut Borja de Bioètica, Montse Esquerda, ha estat l’encarrerada d’inaugurar el curs 2021-22 de la facultat de Medicina de la URV. La seva conferència ha girat entorn de la bioètica i de com, des d’aquesta disciplina, es pot ajudar a la gestió de la complexitat. Els mateixos avenços científics fan més difícil prendre decisions i és aquí on els valors de les persones són, ha apuntat, molt importants en els moments de decidir.
Segons la conferenciant, la bioètica ha d’ajudar a pensar en les finalitats de la medicina, no únicament en els mitjans. Calen diu, altes habilitats per gestionar tot allò que és humà. I caldrà respondre noves preguntes que requeriran noves respostes i també velles preguntes que en els nous temps requeriran noves respostes.
La medicina requereix una bioètica que l’ajudi a parar i a pensar: “La medicina hauria d’integrar el curar i el cuidar, son competències que es poden ensenyar, aprendre i avaluar”, ha apuntat la pediatra. Són característiques entrenables, ja que s’ha d’estar format per fer-ho i els professionals, diu, han de poder combinar les competències tècniques, amb les humanes. Ha tractat de l’empatia i de la perspectiva de futur de la Medicina unit al de la Bioètica en la seva xerrada “High Tech / High Touch educant per una medicina humanament científica i científicament humana”.
A l’acte d’inauguració del curs 2021/22 de la Facultat de Medicina hi ha estat present la Rectora de la URV, María José Figueras; el degà de la facultat, Antoni Castro; el vicedegà, Joaquin Escribano, i l’alcalde de Reus, Carles Pellicer. Després de superar un curs passat amb els nous escenaris que ha comportat la covid-19, el degà de la facultat ha parlat dels continus reptes en la docència que han d’enfrontar per fer front a situacions com la de la pandèmia actual.
Premis Sant Lluc i 2021
Durant l’acte es van fer públics els premis Sant Lluc que la facultat atorga cada any per reconèixer l’esforç i premiar els millors treballs de fi de grau i de màster del curs 20/21 dels alumnes de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. Són els següents:
Inés Olaya, Claudia Quintana i Andrea Chirivella, per “La entrevista motivacional aplicada a la obesidad infantil: Diseño, elaboración y evaluación de una herramienta formativa a través de la plataforma Moodle mediante un estudio piloto” dirigit pel professor Albert Feliu, al millor treball de fi de grau de Medicina, dotat amb 500 euros.
Eva Gallardo i Esther Capdevila per “Essential and non-essential elements in milks and plant-based drinks: a comparison study”, dirigit per Montse Marquès i Eudald Correig, al millor treball de fi de grau de Nutrició Humana i Dietètica, dotat amb 500 euros.
Maria Repollès per “Succinate/SUCNR1 axis as a new determinant in pancreatic b-cell function.”, dirigit per les professores Miriam Ejarque i Sonia Fernández, al millor Treball de Fi del Màster en Nutrició i Metabolisme, dotat amb 500 euros cadascun.
Maria Arteche, Helena Cortiella, Uxue Ezpeleta i María Izquierdo, pel treball “Alteraciones funcionales en la técnica de salto i aterrizaje en jugadores de baloncesto: estudio observacional transversal”, dirigit per la professora Cristina Adillón, Premi Fundació STS per al millor treball de fi de grau de Fisioteràpia.