25/09/2023

La Nit Europea de la Recerca arriba per sisè any a Tarragona amb rècord d’activitats

Tallers i xerrades divulgatives omplen amb un centenar d'activitats científiques una setmana que culminarà amb la fira de tallers científics que per primer cop es farà en dos dies: divendres 29 a la tarda i dissabte 30 al matí. Divendres passat es va celebrar fer per primer cop a Tortosa

La sisena edició de la Nit Europea de la Recerca ja està en marxa. Després de celebrar per primera vegada la fira de tallers científics a Tortosa divendres passat, ara encara la setmana amb prop d’un centenar d’activitats destinades a tot tipus de públic. L’acte central d’aquest esdeveniment divulgatiu, la fira de tallers científics, es farà per primera vegada dos dies a la plaça Corsini de Tarragona. Aquesta iniciativa, que a les comarques de Tarragona coordina i organitza la Unitat de Comunicació i Divulgació de la Ciència de la Universitat Rovira i Virgili (URV), ha previst enguany més propostes que mai: prop de 60 tallers científics per a públic familiar, i més de 30 xerrades divulgatives per a públic adolescent i adult. En totes aquestes activitats s’hi han implicat prop de 300 investigadores i investigadors i de la URV i també dels centres d’investigació CERCA del territori: Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). La proposta ha rebut el finançament de la Unió Europea.

Les principals novetats d’aquesta edició tenen a veure amb l’acte central de la Nit Europea de la Recerca: la fira de tallers científics per a públic familiar. La gran afluència de públic en edicions anteriors han fet que aquesta activitat passi a fer-se dos dies a la plaça Corsini de Tarragona: la tarda del 29 i el matí del 30 de setembre. Prop de 60 tallers ompliran el recinte amb tallers científics molt experimentals i adaptats a un llenguatge comprensible. En accedir a la plaça, els nens i les nenes obtindran un passaport científic que podran segellar en finalitzar els tallers i accedir a un obsequi final un cop completat. L’objectiu, però, és apropar-los a la ciència d’una manera entenedora i lúdica, i despertar la seva curiositat científica a través de l’experimentació.

L’Ajuntament de Tarragona, a través de l’oficina Europe Direct Tarragona, és el patrocinador principal de l’activitat de la plaça Corsini, juntament amb la Diputació de Tarragona i el Port de Tarragona. També ha comptat amb la col·laboració del Mercat Central de Tarragona i l’empresa Borges.

Xerrades i tallers divulgatius

Per arribar a tot tipus de públic s’han organitzat també activitats prèvies i posteriors a l’acte central. A partir d’avui i fins divendres, els centres de secundària de la demarcació rebran la visita d’investigadores i investigadors de la URV i dels instituts de recerca que impartiran prop de 30 xerrades i tallers divulgatius als centres que ho hagin sol·licitat.

També s’ha organitzat una xerrada divulgativa demà 26 de setembre a la sala d’actes del Museu del Port de Tarragona. Els investigadors Javier Sigró, del Centre en Canvi Climàtic C3 de la URV i Jaume Folch, del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat parlaran sobre les conseqüències climatològiques i sobre la salut humana de l’augment de la temperatura del mar. L’activitat és d’accés lliure i no cal inscripció prèvia.

Dimecres 27 es farà un taller de tast de vins al Mercat Central de Tarragona. Serà a càrrec de Toni Sànchez-Ortiz, enòleg i professor de la Facultat d’Enologia de la URV. Per participar-hi cal inscriure’s en aquest enllaç.El Mercat, que col·labora amb aquesta iniciativa, també sortejarà durant tota aquesta setmana una activitat divulgativa que consisteix en una visita al Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades, amb espectacle astronòmic i menú degustació. Hi podran participar aquelles persones que des d’avui i fins dissabte facin una compra de més de 10 euros al Mercat Central.

Finalment, la Nit Europea de la Recerca oferirà el dijous 5 d’octubre a la tarda una sessió de microxerrades divulgatives organitzada per l’IIPSV en col·laboració amb la Universitat, on investigadores i investigadors de diferents àmbits faran una pinzellada de les seves línies de recerca.

Primera vegada a l’Ebre

La fira de tallers científics també ha arribat a les Terres de l’Ebre. Tortosa va acollir divendres aquesta activitat on es van oferir vuit tallers interactius que van reunir més de 200 famílies a la plaça de l’Ajuntament de la ciutat. L’èxit d’aquesta primera edició fa que Tortosa s’incorpori al mapa de la Nit Europea de la Recerca en propers anys.

Imatge

La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic de divulgació científica que té lloc cada any simultàniament a 300 ciutats de 30 països del continent. Des del 2018 la URV organitza a la demarcació de Tarragona aquesta iniciativa, que ha anat creixent i consolidant-se en aquests sis anys. L’objectiu de la Nit Europea de la Recerca és apropar la investigació i els seus protagonistes a públics de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació en un llenguatge planer i comprensible.

Aquest esdeveniment és possible gràcies al cofinançament del programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea i la col·laboració del consorci coordinat per la Universitat de Girona i del que formen part altres universitats i institucions públiques catalanes. A Tarragona també compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Tarragona a través d’Europe Direct, de la Diputació de Tarragona i del Port de Tarragona, a més del suport de Mercats Tarragona i de l’empresa Borges, i la fira de tallers de Tortosa ha tingut el patrocini de la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de la ciutat.

La informació detallada amb totes les activitats es pot consultar a la web tarragona.nitdelarecerca.cat

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*