17/07/2017

La nova campanya a l’Assut de Tivenys servirà per consolidar la gran torre circular

Les excavacions de juliol se centren també en trobar la porta d’accés al poblat

Imatge dels treballs d'enguany a l'assut de Tivenys.

El grup de recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la URV està duent a terme aquests dies la divuitena campanya d’excavacions arqueològiques al poblat ibèric de l’Assut, situat a Tivenys i propietat de la URV. Les excavacions van començar el dia 3 de juliol i es perllongaran fins el divendres 28. Durant aquestes quatre setmanes, els arqueòlegs tenen previst consolidar la gran torre circular que hi ha al jaciment, per tal que s’hi pugui accedir. Aquesta torre, situada al punt més alt del turó, és una de les estructures més significatives del poblat. Data del segle VI abans de la nostra era (ANE) i va funcionar com un element aïllat del poblat fins a mitjans del segle V ANE quan es va integrar dins la nova planificació urbanística de l’assentament. Es creu que era la residència del cabdill i va ser destruïda per un violent incendi a l’inici del segle II ANE. Té un diàmetre d’uns nou metres i la superfície útil interior era de 18 metres quadrats per planta.

Paral·lelament a les excavacions també s’està treballant en la virtualització en 3D  d’aquesta estructura, per tal que a través d’una aplicació mòbil els visitants puguin veure com era en l’època en què el poblat de l’Assut estava habitat.

Les excavacions d’aquest mes de juliol es centraran també en trobar la porta d’accés al poblat, que es creu que està just al costat d’aquesta torre. Fins ara ja han arribat a una profunditat de dos metres. “Encara ens queden dues setmanes de treball i estem convençuts que no tardarem a trobar-la”, apunta Jordi Diloli, director de les excavacions a l’Assut i professor d’Història Antiga de la URV.

A la campanya hi participa un equip de 12 persones entre els quals hi ha vuit arqueòlegs de GRESEPIA i la resta són estudiants d’Història i del màster d’Arqueologia Clàssica de la URV. El pressupost amb que compten és de 18.000 euros finançats a parts iguals per la URV, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Tivenys.

El jaciment ibèric de l’Assut té la particularitat que va estar ocupat ininterrompudament des del segle VII fins a l’I ANE i compta amb una complexa estructura defensiva en forma de cremallera. Ocupa una superfície de més de 4.000 metres quadrats, bona part de la qual encara no està excavada.

 

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*