09/09/2022

La nova seu de Vilafranca del Penedès ja està en marxa amb l’inici del grau en Infermeria

Els estudiants han assistit a la jornada d’acollida i a l’acte d’inauguració

Els estudiants d'Infermeria de la seu de Vilafranca durant la visita en un dels laboratoris.

Els primers estudiants del grau en Infermeria que s’imparteix a la nova seu de Vilafranca del Penedès de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han començat avui la trajectòria acadèmica a la Universitat. La degana de la Facultat d’Infermeria, Maria Dolors Burjalés, i el professorat els han donat la benvinguda en la jornada d’acollida, en què els han informat sobre com són els estudis i quins serveis tenen a l’abast. El rector de la Universitat, Josep Pallarès, i l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, han inaugurat la nova seu, que es troba a l’edifici de l’Antiga Estació Enològica que acollirà els dos primer cursos del grau.

El rector de la URV ha convidat als estudiants a gaudir del que pot ser “una de les millors etapes de la vida, no només per la formació de grau de màxima qualitat, sinó també en allò personal” i els ha demanat fer-se seva la Universitat, la Facultat i la seu per superar les dificultats amb què es puguin trobar i per “ajudar-la a fer-la créixer i a fer-la gran”.

L’alcalde de Vilafranca ha destacat la importància per a Vilafranca que sigui ciutat universitària, un fet pel que “fa anys que hi treballàvem”. Ha ressaltat que la presència d’estudiants del territori i de fora enriquirà la ciutat. Ha agraït l’esforç per la posada en marxa al sector sanitari i sociosanitari, als serveis de l’Ajuntament i la Universitat, de la qual ha ressaltat el vincle, especialment des de la col·laboració amb la Facultat d’Enologia. Ha conclòs que “treballarem perquè aquesta sigui la primera llavor d’un futur campus universitari”.

L’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull; el rector de la URV, Josep Pallarès, i la degana de la Facultat d’Infermeria, Maria Dolors Burjalés durant la inauguració de la seu de Vilafranca del Penedès.
El trets diferencials del grau en Infermeria de la URV

La quarantena d’estudiants que han cobert el total de places del grau en Infermeria que s’oferien a la nova seu de la URV es formaran com a professionals capaços de promoure la salut, prevenir la malaltia i oferir cures de qualitat a les persones amb problemes de salut, en la rehabilitació de la malaltia i en el final de la vida. Vilafranca se suma als estudiants que cursen aquest grau de la Facultat d’Infermeria a Tarragona, Tortosa i el Vendrell: 854 entre tots els cursos, 255 dels quals són de nou ingrés.

“Seguirem la mateixa línia d’actuació i mantindrem la qualitat de formació en tots els campus i seus”, explica Burjalés, que ressalta els trets diferencials dels estudis d’infermeria de la URV.

Els estudiants fan més de 2.300 hores de pràctiques clíniques tutoritzades en institucions hospitalàries, geriàtriques, sociosanitàries i comunitàries des del primer curs, amb més crèdits a mesura que avancen els cursos. Més concretament, els joves que ara comencen a la seu de Vilafranca podran fer les pràctiques en onze institucions públiques i privades del Penedès, entre les quals hi ha el Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, el Consorci Sociosanitari de Vilafranca del Penedès, els centres d’atenció primària de l’ICS i centres geriàtrics d’altres institucions.

La Facultat promou l’aprenentatge basat en problemes i la pràctica reflexiva. Per això els grups són reduïts, de menys de 20 estudiants als laboratoris i tallers, la qual cosa afavoreix la proximitat i el vincle entre l’estudiantat i el professorat. La Seu de Vilafranca disposa de tres aules de laboratori amb l’instrumental i el material per fer-hi les pràctiques de simulació, on es treballen habilitats clíniques.

La formació és humanista i basada en el fet de cuidar centrant-se en la persona, tenint en compte els aspectes físics, fisiològics, psicològics i espirituals de les persones.

Primer contacte amb el professorat i les instal·lacions
Els estudiants a la jornada d’acollida dels estudis d’Infermeria.

Un total de 27 docents faran classes a Vilafranca i els estudiants ja hi han fet una primera presa de contacte durant la jornada d’acollida. Els han explicat l’estructura i els serveis de la Universitat i de la Facultat, a més de les eines i recursos de què disposen: des de l’entorn virtual d’aprenentatge, les tutories i els programes de mobilitat fins al Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació o el Servei Lingüístic, entre d’altres.

Entre els estudiants d’aquesta primera promoció, hi ha Ikram Zak, que, com la resta tenia molt clar que la Infermeria és la seva vocació. “M’agraden les assignatures que he vist al pla docent, valoro que fem pràctiques des de primer i penso que serà una bona experiència”. Txell Brulles, Clàudia Ramos, Itxasne Gandiaga i Unai Triana subscriuen el que diu la seva companya. Els dos últims provenen del País Basc i viuran a Vilafranca per seguir els estudis. Després de veure les instal·lacions, “les primeres impressions són bones”, afirmen.

Increment de places públiques

L’oferta dels estudis d’Infermeria de la URV a la Seu de Vilafranca del Penedès s’emmarca en l’increment del nombre de places d’accés a aquest grau que va proposar la Direcció General d’Universitats per donar resposta a la demanda elevada que hi ha i al dèficit de personal infermer a Catalunya. La Facultat d’Infermeria de la URV augmenta aquest curs un total de 57 places: les 40 de Vilafranca, 8 a l’ensenyament que s’ofereix al campus Catalunya (Tarragona) i 7 més al campus Terres de l’Ebre (Tortosa).

En el cas de Vilafranca, es posa en marxa la docència del primer curs a l’edifici del carrer Amàlia Soler, 29, que l’Ajuntament de Vilafranca ha cedit i ha contribuït a equipar.

Print Friendly, PDF & Email