05/05/2020
La plataforma SoCaTel es prepara per acollir serveis relacionats amb la COVID-19
El consorci europeu dirigit per la URV es planteja poder cocrear serveis de cura per a la gent gran per fer front als efectes de la pandèmia
El consorci europeu dirigit per la URV es planteja poder cocrear serveis de cura per a la gent gran per fer front als efectes de la pandèmia
SoCaTel és una plataforma tecnològica que facilita la cocreació de serveis destinats a persones grans, el col·lectiu més vulnerable de la pandèmia. És per això que durant el mes de juny, la plataforma, en fase final de desenvolupament, es començarà a utilitzar per cocrear serveis que puguin ser útils a persones grans durant el temps de confinament i de limitacions en la mobilitat social.
Aquesta passada setmana s’ha celebrat en mode virtual la reunió plenària del consorci, que s’havia previst inicialment a Tarragona i que les circumstàncies van obligar a suspendre-la de forma presencial. La coordinadora del projecte, la investigadora del Departament Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV Blanca Deusdad, ha dit que l’actual crisi per la COVID-19 “ha fet evident la necessitat que hem de dotar-nos d’eines de cocreació digitals, que permetin el creixement de comunitats virtuals per debatre i concretar serveis tot mitigant les situacions d’aïllament i soledat”.
La mateixa plataforma SoCaTeL es desenvolupa a partir d’un procés de cocreació que, durant els últims mesos, ha unit idees i esforços d’usuaris de serveis, professionals del Treball Social, institucions, empreses i universitats. La plataforma pretén ser una eina que faciliti la creació col·lectiva, de manera que, per exemple, usuaris de serveis municipals puguin participar, al costat de tècnics i del seu Ajuntament, en el disseny i implementació de nous serveis o de millora de serveis existents.
La plataforma es troba ja en la seva fase final de desenvolupament i està pendent de resoldre la seva implementació i definir com es podria posar a disposició d’institucions i empreses.
SoCaTeL és un projecte finançat per la Comissió Europea, en el marc del programa Horitzó 2020, que es va posar en marxa al desembre de 2017. El projecte, coordinat per la URV, l’impulsa un consorci format per 13 empreses i institucions de diversos països europeus, i s’han fet proves pilot a Espanya, Hongria, Finlàndia i Holanda.
Més notícies de: Coronavirus