04/03/2020

La professora de la URV, Carme Oriol, comissària de l’Any Palmira Jaquetti

Jaquetti va documentar unes 10.000 cançons populars al llarg de les visites que va fer per diverses comarques catalanes, ella recuperant la música i, altres col·laboradors, les lletres

La professora Carme Oriol (a la dreta) amb Maria Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural durant la presentació de l'Any Jaquetti. Foro: Cultura Generalitat

La comissió de commemoracions del Govern de la Generalitat de Catalunya ha proposat dedicar l’any 2020 a recordar i homenatjar la figura de Palmira Jaquetti (1895-1963) en el 125è aniversari del seu naixement. El Departament de Cultura és l’encarregat de l’organització i l’execució dels actes corresponents. La catedràtica de la URV Carme Oriol, directora del Departament de Filologia Catalana de la Universitat, ha estat nomenada comissària de l’Any dedicat a aquesta escriptora, compositora, folklorista i docent.

Des de 1925, Palmira Jaquetti va participar de manera molt activa en les missions de recerca de cançons de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, patrocinada i promoguda per Rafel Patxot i Jubert i l’Orfeó Català. Els seus escrits de les memòries dels viatges i treballs de camp són un testimoni viu i directe de la vida rural dels anys 20 i 30 del segle passat, a part d’una mostra de la seua sensibilitat estètica, literària i humana. També van ser remarcables les seues facetes de poetessa i de compositora.

Entre el 1925 i el 1940 va documentar unes 10.000 cançons populars al llarg de les visites que va fer per diverses comarques catalanes, ella recuperant la música i, altres col·laboradors, les lletres. Jaquetti va recórrer la geografia catalana durant els anys 1920 i 1930 en recerca de melodies i lletres tradicionals, i va alternar la vessant folklòrica amb la labor educativa i poètica. L’Any Palmira Jaquetti s’ha inaugurat aquest dilluns a l’Ateneu Barcelonès amb l’espectacle ‘Palmira’ de Jordi Lara, una proposta que recorrerà  comarques com el Ripollès o el Baix Camp on l’escriptora va dur a terme el seu treball de camp.

La comissària de l’Any Palmira Jaqueti, Carme Oriol,  centra el seu estudi en la literatura popular, l’etnopoètica i el folklore. És directora de la Càtedra Baixeras i de l’Arxiu de Folklore de la URV, des d’on ha contribuït a crear bases de dades en línia especialitzades en literatura popular. El seu objectiu és donar a conèixer “ un nom que no sona a ningú” amb la intenció que, al final de l’Any, que es perllongarà fins al 8 de maig del 2021, “se la pugui conèixer, a ella i a la seva tasca”.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*