13/09/2021

La pugna festiva entre moros i cristians protagonitza una exposició i una conferència al campus Terres de l’Ebre

Més d'un miler de poblacions al món escenifiquen representacions festives protagonitzades per moros i cristians

Més d’un miler de poblacions al món escenifiquen representacions festives protagonitzades per moros i cristians. Són representacions a mig camí entre la història i el mite, en les quals s’hi apleguen un seguit de costums, personatges i significacions que van més enllà de la confrontació entre dos bàndols.

Raül Sanchis, musicòleg i professor del Departament de Filologia de la URV, va fer una conferència el divendres 10 de setembre sobre aquesta tradició de segles que també s’ha mantingut a la ciutat de Tortosa i moltes poblacions de la mateixa Diòcesi, que celebren festes, jocs, balls i espectacles de moros i cristians. L’acte va cloure amb el Ball dels Cavallets de Tortosa, una tradició pertanyent a aquest tipus de celebracions.

L’exposició “Ballar el moro”, fins al 21 d’octubre

També s’explica a l’exposició “Ballar el moro. Danses festives de moros i cristians a la Mediterrània occidental”, que es pot visitar al vestíbul del campus Terres de l’Ebre fins al 21 d’octubre. En l’exposició s’hi mostra com, des de fa segles, els territoris de parla catalana de la Mediterrània occidental són un dels centres neuràlgics en què la imatge festiva del moro ha ballat de les maneres més variades. Avui dia, aquests balls encara hi perduren d’una manera o d’una altra i recobren una renovada força en els límits de la identitat i de la memòria perduda.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*