05/05/2020

La química: sector essencial al Camp de Tarragona per a una menor afectació de la crisi econòmica per la COVID-19

Un estudi de Juan Antonio Duro, director de la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV, identifica la Química com un sector determinant al Camp de Tarragona que podria fer que aquest territori patís menys la crisi econòmica causada per la COVID-19 que altres zones de Catalunya

Un estudi de la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV analitza l’afectació de la pandèmia a nivell territorial (per comarques i àmbits territorials) en funció de la seva estructura sectorial. L’estudi pren com a punt de partida els sectors considerats essencials en estat d’alarma i que són, per tant, els que es veuen menys afectats per la situació d’aturada econòmica actual. També analitza el pes de la resta de sectors considerats menys essencials en cadascuna de les comarques i dels territoris del país.
L’estudi ha calculat l’Índex d’Afectació Estructural de cada territori. Prenent el valor 1 com índex d’afectació mitjana a Catalunya, el Camp de Tarragona seria el tercer territori menys afectat per la pandèmia, amb un índex del 0,87, gràcies a  la presència d’un sector essencial com la industria química. Així, el fet que aquest sector tingui un pes tan important en el PIB d’aquest territori, fa preveure que  les conseqüències d’aquesta crisi no seran tan negatives com en altres territoris.
Per comarques, per al Tarragonès també es preveu una afectació de la crisi econòmica inferior a la mitjana de Catalunya el que la situa entre les 11 comarques de Catalunya amb un índex inferior a 1.
A les Terres de l’Ebre i les comarques de Ponent, l’afectació mitjana comparada amb Catalunya, que tindria un valor d’un punt, seria de 0,71 i 0,68 punts, respectivament. En canvi, al Penedès, el territori més afectat, la xifra s’enlairaria als 1,16 punts. “Aquesta menor afectació a l’Ebre i a Ponent es deu principalment al pes que en aquests territoris tenen el sector primari i la indústria de l’agroalimentació”, apunta Juan Antonio Duro, director de la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV.

De totes maneres, el director de la Càtedra d’Economia Local i Regional aclareix que un índex inferior a 1 no vol dir que en aquest territori no hi hagi d’haver dificultats econòmiques. “Disposar de sectors essencials amb un pes important en l’economia dóna a aquest territori un cert marge de protecció, però es tracta només d’un marge. En tots els territoris, i en tots els sectors, hi haurà dificultats perquè hi ha una crisi de demanda global”, assegura.

Els sectors que l’estudi ha considerat essencials i, per tant, menys exposats a la crisi, són el sector primari; l’energia; les indústries agroalimentària, farmacèutica, química i electrònica; el comerç, el transport, els serveis d’informació i comunicacions, els serveis financers i els serveis públics. I ho fa a partir de les dades del PIB sectorial de l’IDESCAT, combinades amb les dades de l’Anuari d’Economia Comarcal del BBVA Research.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*