08/03/2021
Les metgesses María José Sáenz i Lourdes Franco, reconegudes amb la Distinció Maria Antònia Ferrer per la seva recerca en malalties de gènere
La rectora, María José Figueras, reafirma en una declaració institucional el compromís de la Universitat Rovira i Virgili amb la igualtat efectiva entre homes i dones
La rectora, María José Figueras, reafirma en una declaració institucional el compromís de la Universitat Rovira i Virgili amb la igualtat efectiva entre homes i dones
La Universitat Rovira i Virgili reafirma el seu compromís amb la igualtat efectiva entre homes i dones, a través d’una declaració institucional que ha pronunciat la rectora María José Figueras durant la qual ha fet pública la Distinció Maria Antònia Ferrer en reconeixement a les persones o institucions que han destacat en la tasca de fer visibles i defensar els drets de les dones. En aquesta ocasió ha recaigut en les metgesses María José Sáenz i Lourdes Franco, del CAP de Deltebre i CAP d’Amposta, respectivament, per la seva recerca en malalties de gènere, com la fibromiàlgia, i la feminització del consum de benzodiazepines.
El jurat de la Distinció Maria Antònia Ferrer 2021 ha valorat positivament el fet que les dues metgesses no només han fet recerca, sinó també acció social amb impacte, creant entre d’altres un grup d’ajuda permanent, anomenat “La millor pastilla ets tu”, format per dones amb malalties cròniques. Degut a les restriccions de la COVID-19, l’acte presencial d’atorgament de la distinció es realitzarà més endavant.
La rectora de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras, ha fet proclamació pública de la distinció en el seu discurs. En la declaració institucional la rectora manifesta el compromís de la URV amb la igualtat efectiva entre homes i dones a través d’un vídeo dirigit a la comunitat universitària i en el que recorda que la URV va ser una de les primeres universitats a posar en marxa un Pla d’Igualtat, el 2007, i que es va renovar fa un any amb l’aprovació del tercer pla.
La Universitat ha treballat al llarg de l’any per promocionar la igualtat amb una sèrie de mesures, com la instal·lació de punts lila als campus que donen accés al protocol d’assetjament d’estudiants; l’ampliació de les funcions de l’Observatori d’Igualtat per executar el III Pla d’Igualtat; la introducció de criteris i indicadors d’igualtat als contractes de la institució i els grups de recerca; o la realització d’accions de formació de la comunitat universitària per a la seva sensibilització en el marc del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere.
L’afectació de la pandèmia entre el col·lectiu femení
La URV s’adhereix, amb motiu del Dia Internacional de les Dones, al manifest de la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya, que fa palès com la pandèmia de la Covid-19, d’entre tot el col·lectiu universitari, ha afectat més a les dones. D’una banda, les investigadores i docents han vist reduïda en aquest període la seva producció científica. També les dones del personal d’administració i serveis, majoria a les universitats catalanes, han hagut d’assumir el sosteniment tècnic i el salt improvisat a la digitalització. I pel que fa a les estudiants, moltes d’elles han hagut de fer-se càrrec de les tasques de cura i sobreposar-se a la bretxa digital.
La Universitat també s’adhereix al manifest de la Red de Unidades de Igualdad de Género de las Universidades Españolas para la Excelencia Universitaria, que destaca els reptes que tenim per davant: la violència exercida contra les dones, la feminització de la pobresa, les dificultats d’accés a l’espai públic i la conciliació degut al rol de cuidadora de la dona.
A més de la Distinció Maria Antònia Ferrer, la URV ha celebrat el Dia Internacional de les Dones amb la XIV Setmana per la Igualtat, una sèrie de conferències organitzades per la Unitat d’Igualtat de la URV que han tingut lloc al llarg de les dues setmanes anteriors i que continuaran fins al 16 de març. Podeu consultar les activitats en l’enllaç a la notícia.
Més notícies de: Distinció M. Antònia Ferrer