16/10/2019
La URV acull el congrés internacional que commemora la invenció del primer polímer sintètic
Al Congrés Internacional Baekeland hi participen un centenar d’investigadors internacionals, centres tecnològics i investigadors d’empreses
Al Congrés Internacional Baekeland hi participen un centenar d’investigadors internacionals, centres tecnològics i investigadors d’empreses
És el primer cop que una universitat de l’Estat espanyol acull el Congrés Internacional Baekeland que aquest any arriba a la seva setena edició i que commemora la invenció del primer polímer sintètic, la baquelita, per part del doctor Leo Baekeland l’any 1909 fa ara 110 anys. La Universitat Rovira i Virgili, a través dels departaments de Química Analítica i Orgànica i Enginyeria Mecànica, organitza aquest esdeveniment a l’Hotel Ciutat de Tarragona des d’aquest dimarts al 18 d’octubre.
Aquest congrés, celebrat anteriorment en ciutats com Ghent, Toyohashi, Antalya, Niagra Falls, Surrey i Shanghai, és un dels congressos mundials més rellevants dedicat als materials polimèrics termostables, polímers resistents a altes temperatures i que, al contrari dels termoplàstics, no es tornen tous en escalfar, mantenint la seva forma. Hi participen investigadors internacionals de reconegut prestigi, centres tecnològics i investigadors d’empreses.
Entre els materials polimèrics termoestables, -utilitzats per exemple per recobriments o adhesius, pinta ungles permanents, fabricació de peces elèctriques i material electrònic entre d’altres-, cal esmentar per la seva importància industrial les resines fenòliques, les resines epoxi, els acrilats i les benzoxazines . Són materials capaços d’aguantar temperatures molt elevades, mantenint la seva forma. En les diferents conferències que es presentaran, a més d’aplicacions concretes d’aquests materials polimèrics es tractaran aspectes mediambientals més actuals com el seu reciclatge i reutilització i la possibilitat d’autoreparació. A més, s’exposaran noves metodologies utilitzades en la seva preparació, que comportin una menor despesa energètica o una més fàcil manipulació i fabricació.
El congrés Baekeland 2019 està patrocinat per associacions i empreses com AEQT, ChemMed, Eurecat, Corbion, Ercros, Procter & Gamble, Mettler Toledo, Polymers (MDPI), Benmayor-Aismalibar, Specific Polymer, Associació Europea de Resines Fenòliques (EPRA), la Real Sociedad Española de Química i la Societat Catalana de Química. Aquest congrés compta amb l’auspici de l’European Polymer Federation.
Un documental sobre el descobriment de la baquelita
El descobriment de la baquelita va marcar un abans i un després en la recerca de nous materials. Va ser la primera materia plàstica totalment sintètica anomenada així en honor al seu creador, el belga Leo Baekeland. És una resina fenòlica que actualment encara té infinitat d’aplicacions. Aquest material pot ser emmotllat a mesura que es forma i esdevé dur en solidificar. És aïllant de l’electricitat, resistent a l’aigua i als solvents, i fàcilment mecanitzable. A principis del segle XX va ser àmpliament utilitzat per a les carcasses de telèfons, interruptors, i fins avui en dia encara sutilitza per a fer nanses de cassoles i recobriments.
Durant la inauguració del congrés, el besnét de Baekeland, Mr. Hugh Karraker, ha presentat un documental que explica la història del descobriment d’aquest material, el primer polímer totalment sintètic molt apreciat per la seva duresa. En el mateix acte, Reindert Root, també ja presentat la Bakelite Amsterdam Collection, d’objectes fets amb aquest material, de la qual n’és ell el fundador.