19/01/2021
La URV aposta per un model d’avaluació dual amb exàmens virtuals i presencials
La combinació de formats de les proves realitzades ha permès un menor moviment del total d’estudiants dins els campus
La combinació de formats de les proves realitzades ha permès un menor moviment del total d’estudiants dins els campus
El període d’avaluació del primer quadrimestre a la URV s’està desenvolupant amb una combinació d’exàmens presencials i virtuals, en una proporció diversa depenent de cada ensenyament per tal de garantir la qualitat de l’avaluació, però amb predomini de la virtualitat.
La dualitat d’exàmens en línia i presencials, així com la convocatòria esglaonada dels estudiants a les proves, ha permès minimitzar la quantitat de persones que es poden trobar simultàniament als campus i garantir la seguretat sanitària de la comunitat universitària, a la vegada que es manté la qualitat i els estàndards d’exigència del procés avaluatiu, fonamental per acreditar els coneixements i habilitats dels estudiants.
L’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV ha optat per fer la totalitat dels exàmens de forma virtual. En facultats com la de Turisme i Geografia, Química, Enologia i Ciències Jurídiques, la major part de les proves també s’han fet en línia. A la Facultat d’Economia i Empresa, les proves presencials han estat lleugerament superiors, i a la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia s’ha optat per fer exàmens en línia i presencials a parts iguals.
Tot i que el PROCICAT ha ratificat que els estudiants universitaris poden fer totes les proves presencials, la rectora, María José Figueras, va recomanar a la comunitat docent de la URV, en la resolució del 13 d’octubre, que, quan fos possible, els exàmens es fessin de forma virtual i, de no poder ser així sota criteri dels seus responsables, que es fessin presencials però extremant les mesures de seguretat.
En aquest sentit, val a dir que en tots els exàmens presencials s’ha respectat el límit d’ocupació de l’aula del 30%, la ventilació de l’espai i la distància de seguretat entre estudiants als seus seients, així com la obligatorietat de portar mascareta, de desinfecció de les mans i de restar en silenci per minimitzar la difusió d’aerosols.
A la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, que ha mantingut tots els exàmens de grau de forma presencials, s’havia de dur obligatòriament mascareta quirúrgica o FPP2 (les mascaretes higièniques no estaven permeses) i els estudiants que han anat arribant en freqüències de 10 minuts havien d’esperar-se a l’aire lliure. A més, els codis QR que utilitza la URV per saber qui hi ha dins de cada aula sense haver de passar llista s’han col·locat als seients per evitar aglomeracions a les portes.
Des de l’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals de la URV s’assegura que s’han pres totes les mesures per tal que dins les aules d’examen no hi hagi contactes estrets, tal i com els defineix el PROCICAT, ja que els estudiants estan a més de dos metres els uns dels altres, amb mascareta i sense parlar. En aquesta línia, la rectora de la Universitat també s’ha adreçat als estudiants perquè respectin les mesures de seguretat un cop fora de l’aula.
Els estudiants que s’han vist afectats per la COVID-19 i situacions de confinament han pogut posposar la seva avaluació a les dates de la segona convocatòria, però sense perdre el dret a les dues convocatòries, seguint les instruccions del Pla de Contingència de la URV establert a l’inici del quadrimestre.