28/04/2023
La URV consolida el major hub cientificotècnic de Catalunya en hidrogen i descarbonització
Al voltant de quinze grups de recerca i més de cent investigadors treballen en projectes al voltant d'aquest vector energètic i davant l'emergència climàtica, des de la producció, l'emmagatzematge i l'ús fins a la socialització, la formació i la regulació jurídica
Al voltant de quinze grups de recerca i més de cent investigadors treballen en projectes al voltant d'aquest vector energètic i davant l'emergència climàtica, des de la producció, l'emmagatzematge i l'ús fins a la socialització, la formació i la regulació jurídica
La Universitat Rovira i Virgili ha celebrat aquest divendres un congrés intern sobre hidrogen i descarbonització industrial per posar en comú tots els projectes que s’hi duen a terme al voltant d’aquest vector energètic i davant l’emergència climàtica. La jornada ha servit sobretot per visibilitzar la URV com el principal hub de Catalunya en aquesta matèria, amb al voltant de quinze grups de recerca i més de cent investigadors centrant-hi esforços. El congrés ha constatat que la URV treballa en tots els fronts possibles, des de la recerca en la detecció, la producció, l’emmagatzematge, el transport i l’ús de l’hidrogen -a més de la transformació i la reutilització del CO₂-, fins a la formació i la socialització, passant per altres aspectes concrets com ara la regulació jurídica i l’anàlisi de la percepció social.
El rector, Josep Pallarès, ha obert la jornada i ha destacat la importància de posar en comú tots els projectes interdisciplinaris que es porten a terme a la URV al voltant de l’hidrogen i la descarbonització. Pallarès ha recordat que després de ser clau en la creació de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, que ara lidera la Generalitat, la URV continua col·laborant-hi i, com ha quedat clar en el congrés, treballant per desenvolupar la cadena de valor de l’hidrogen de manera interdisciplinària. El congrés ha servit també per reforçar la col·laboració i l’intercanvi d’idees entre tots aquests equips de treball, per tal d’optimitzar al màxim la seva feina i reforçar la recerca al voltant de l’hidrogen i la descarbonització. “Junts multipliquem les capacitats, compartint experiències i expertesa”, ha afirmat Jordi Cartanyà, coordinar de la URV en matèria d’hidrogen i descarbonització.
Així, els diversos grups de recerca de la Universitat Rovira i Virgili que treballen en hidrogen i descarbonització han presentat durant la jornada els seus projectes -al voltant d’una vintena en total-, amb especial èmfasi en reforçar l’economia circular i la sostenibilitat. Tota aquesta recerca ha permès avançar en l’ús de l’hidrogen, amb diversos projectes també per millorar la producció, l’emmagatzematge i el transport, i, pel que fa a la formació i la socialització, amb el sorgiment de nous experts en la matèria i en la divulgació dels seus beneficis entre la població.
La URV ha tingut un paper clau en el sorgiment i el desenvolupament de l’ecosistema de l’hidrogen renovable al país, sobretot impulsant la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, que s’ha acabat convertint en un projecte de país liderat per la Generalitat. El govern català ha pres el relleu a la URV, que, no obstant, continua apostant fermament per la recerca, la formació i la socialització al voltant d’aquest vector energètic de present i futur, clau en la descarbonització i la neutralitat climàtica.
Més notícies de: Descarbonització