06/10/2022

En marxa un cicle de tertúlies per recollir l’opinió de la comunitat URV i millorar els protocols de prevenció i actuació contra l’assetjament

Desenes d'estudiants han participat en la primera tertúlia feminista al campus Terres de l'Ebre

Imatge de la primera tertúlia feminista organitzada per la Unitat d'Igualtat i celebrada al campus Terres de l'Ebre.

El campus Terres de l’Ebre de la URV ha acollit aquest migdia la primera tertúlia del cicle de tertúlies feministes engegat per la Unitat d’Igualtat de la Universitat. L’objectiu del cicle és que la comunitat universitària (estudiantat, PAS i PDI) pugui traslladar als responsables de la unitat problemes o idees i, alhora, apropar i donar a conèixer la Unitat d’Igualtat als diferents campus. Aquesta iniciativa es repetirà durant tot el curs en els diferents campus i centres de la URV i servirà per conèixer les particularitats de cada espai i millorar els protocols de prevenció i actuació contra l’assetjament en cas necessari. “Volem que el col·lectiu universitari tingui un espai segur on poder parlar i dir-hi la seva”, ha apuntat Víctor Merino, Comissionat d’Igualtat, Diversitats i Benestar.

L’Observatori de la Igualtat de la URV (òrgan previ a la Unitat d’Igualtat) treballa, des de la seva creació l’any 2007, en l’anàlisi de dades per detectar les desigualtats, a partir de les quals després s’estableixen les polítiques per reduir-les. “Però creiem que és necessari fer accions com aquesta, presencials i amb el col·lectiu universitari. Hem millorat, però queda molta feina per fer”, ha indicat Cilia Willem, directora de la Unitat d’Igualtat. És per aquest motiu que, seguint els objectius del Pla d’Igualtat, han iniciat accions per fer visible el servei. Els responsables d’Igualtat els objectius principals de la Unitat per aquest curs són fomentar els graus amb més presència femenina entre els homes i a l’inrevés, millorar els protocols, crear-ne de nous i atendre les demandes del col·lectiu universitari.

Peticions de la comunitat del campus Terres de l’Ebre

Desenes d’estudiants i membres del PAS i PDI del campus Terres de l’Ebre s’han acostat a la primera tertúlia per escoltar o dir-hi la seva. Disposar d’una persona de referència en un punt lila o espai físic, incloure com a tipologia de casos d’assetjament els motivats per qüestions racials o la creació del Consell d’Igualtat al campus Terres de l’Ebre amb estudiantat, professorat i treballadores del campus han estat algunes de les qüestions que s’han plantejat.

“És important que hi hagi una persona presencialment al punt lila per poder adreçar-se a ella en cas d’assetjament, abús o agressió”, ha exposat una de les estudiants del campus. Actualment, per activar el Protocol de prevenció i actuació contra la violència cal trucar o escriure un missatge a la Unitat d’Igualtat, ubicada al campus Catalunya. Per aquest motiu, s’ha reclamat un punt físic al campus Terres de l’Ebre.

Un moment de la tertúlia feminista al campus Terres de l’Ebre.

Un altre dels dubtes que ha sorgit durant la xerrada té a veure amb els casos d’assetjament o agressió per motius racials. “S’inclouen en els protocols d’igualtat?”, ha preguntat una de les participants. Víctor Merino ha detallat que la Unitat d’Igualtat “treballa des d’una perspectiva interseccional, i aquests casos també s’inclouen. Hem rebut denúncies d’aquest tipus, i tenim l’obligació com a universitat de donar-hi resposta”.

La Unitat d’Igualtat preveu repetir aquesta xerrada al campus Terres de l’Ebre abans de finalitzar el curs. Així mateix, també s’iniciaran els tràmits per formar el Consell d’Igualtat del campus, amb presència d’estudiantat, professorat i treballadores. “Penso que el col·lectiu universitari s’animarà per seguir donant forma al Consell d’Igualtat i treballar en aquest àmbit”, ha indicat la responsable d’Igualtat del campus, Elisabet Torrubia.

Les tertúlies feministes s’estendran al llarg del curs a tots els campus i centres de la URV. A més, el Comissionat d’Igualtat, Diversitats i Benestar té l’objectiu d’ampliar els formats per guanyar participació de l’estudiantat. Paral·lelament, l’associació URVisibles, creada per a la defensa dels drets LGBTQI+, també lluita per l’actualització i millora de protocols i polítiques contra la violència, discriminació i el seu seguiment dins de la URV i generar espais segurs per a les persones LGBTQI+ a la Universitat.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*