09/12/2017

La URV i Amics i Amigues de l’Ebre impulsen un congrés internacional sobre la Batalla de l’Ebre

Tindrà lloc a Tortosa l’any vinent, coincidint amb el 80è aniversari d'aquest esdeveniment bèl·lic

Recreació històrica de la Batalla de l'Ebre a la Fatarella.

El Departament d’Història, Història de l’Art i Geografia de la URV i l’associació Amics i Amigues de l’Ebre han posat en marxa l’engranatge d’un nou congrés internacional sobre la Batalla de l’Ebre que es farà a Tortosa durant dos caps de setmana consecutius, el del 28, 29 i 30 de setembre i el del 5, 6 i 7 d’octubre del 2018, coincidint amb el 80è aniversari d’aquest episodi bèl·lic sagnant i tràgic, que conjuntament amb tota la Guerra Civil Espanyola va marcar un punt d’inflexió a les Terres de l’Ebre. “És indiscutiblement un dels esdeveniments històrics més rellevants que van succeir durant el segle XX i si bé és cert que se n’ha parlat molt, encara hi ha moltes coses a dir. El 80 aniversari ens sembla una bona data per fer-ho”, apunta el catedràtic d’Història Contemporània i degà de la Facultat de Lletres Josep Sánchez Cervelló, qui també és el coordinador del congrés. “Moltes poblacions ebrenques van ser escenari de la Batalla i els nostres avantpassats  van convertir-se en testimonis de  la tragèdia i en protagonistes d’un patiment que no va acabar de cap manera amb el final de les hostilitats, ja que va quedar un territori totalment devastat i desarticulat”, afegeix.

D’esquerra a dreta el degà de la Facultat de Lletres de la URV, Josep Sánchez Cervelló; l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el director dels Serveis Territorials de Cultura a l’Ebre, Ferran Bladé; i el president d’Amics i Amigues de l’Ebre, Marc March, durant la presentació del Congrés.

Els objectius d’aquest congrés, que es va presentar el divendres 1 de desembre en una roda de premsa a la seu dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, són millorar el coneixement sobre la Batalla de l’Ebre i el seu context històric i social, difondre aquest coneixement entre les noves generacions, donar a conèixer nous aspectes d’investigació històrica sobre la Batalla i al mateix temps divulgar i posar en valor el patrimoni històric relacionat amb aquest episodi bèl·lic que hi ha a les Terres de l’Ebre, d’aquí que s’organitzaran visites als espais de la Batalla de l’Ebre. Lluny de repetir aspectes històrics, aquest congrés vol obrir un espai de coneixement i debat que generi una visió propera, contrastada i més innovadora a l’hora d’explicar aquells fets. Els serveis d’intel·ligència davant la Batalla de l’Ebre, la sanitat o la vida local al front de guerra i els refugiats, són alguns dels temes que s’abordaran en les ponències principals. “Volem que aquells que hagin investigat el tema hi presentin comunicacions perquè la micro-història és fonamental per comprendre la història general”, ha assenyalat per la seua banda Marc March, president d’Amics i Amigues de l’Ebre.

Ara s’obre un primera fase en la qual els investigadors interessats poden aportar comunicacions que avaluarà un comitè científic integrat per historiadors de diferents universitats. Entre els membres d’aquest comitè científic hi ha l’hispanista britànic Paul Preston i membres de diferents universitats nacionals, estatals i internacionals, com la UNED, la Universitat de Barcelona, la UOC, la Universitat de Saragossa o la de Coïmbra, a Portugal. El termini per presentar les comunicacions acaba el 14 d’abril del 2018.

En la roda de premsa també hi va intervenir el director dels Serveis Territorials de Cultura a l’Ebre, Ferran Bladé, que va valorar l’excel·lència de les ponències presentades, i l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que va destacar el rigor acadèmic i científic de l’esdeveniment.

Tota la informació del congrés, que tindrà lloc a l’auditori Felip Pedrell de Tortosa, es pot consultar a Batalla de l’Ebre , on també hi haurà un apartat per donar a conèixer totes aquelles activitats que durant l’any que ve es programaran arreu del territori per commemorar el 80è aniversari de la Batalla de l’Ebre.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*