17/06/2021

La URV premia tres equips de segon d’ESO amb el Premi Experimenta

Els reconeixements, apadrinats per les empreses BASF, DUPONT i ELIX Polymers, s'han concedit als millors joves divulgadors científics, que són alumnes de l'Escola Pare Manyanet de Reus, l'Institut Ramón de la Torre i l'Institut Tarragona. Demà a les 19h els equips premiats faran els seus experiments en streaming a la Mini Fira Experimenta

El programa Repte Experimenta, impulsat pel campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili i adreçat a despertar vocacions científiques entre els alumnes de primer i segon d’ESO (dels 11 als 13 anys), ha tancat l’edició d’aquest curs amb el lliurament dels Premis Experimenta 2021. Entre els 159 equips formats per 637 alumnes de 6 escoles del Camp de Tarragona, tres grups han rebut el guardó com a “Millors Joves Divulgadors Científics” de l’edició d’enguany del Repte Experimenta a l’aula. El programa desafia en format concurs els alumnes a dissenyar un experiment i realitzar un vídeo de la mà de padrins científics del món acadèmic i empresarial. Aquest curs han estat 98 els voluntaris científics que han acompanyat l’alumnat en el seu bateig experimental.

Després de visionar els vídeos divulgatius dels 30 equips preseleccionats per les escoles participants, el jurat dels Premis Experimenta han destacat l’originalitat, el rigor científic i la comunicació efectiva del material audiovisual presentat per tres equips de segon d’ESO format per 4 alumnes de l’Escola Pare Manyanet de Reus, l’Institut Ramón de la Torre i l’Institut Tarragona. El jurat estava format per Laura Hernández, responsable de divulgació i formació científica de l’ICIQ; Conxita Esteve, responsable de comunicació i relacions institucionals de BASF; Verònica Gómez Site Leader and R&D Manager de Dupont Water Solutions; Rafael Hernández, enginyer de processos de polimeració a ELIX Polymers i Eva Pocurull, Catedràtica de Química Analítica a la URV i directora acadèmica del Repte Experimenta.

Així, el Premi ELIX Experimenta ha guardonat l’experiment Els ous que no es trenquen, realitzat per Aina Brotons, Maria Carmona, Isaac Colet i Dayron Gabarri de l’Institut Tarragona.

El Premi BASF Experimenta ha distingit l’experiment Fem un líquid fluorescent no neutonià, realitzat per Núria Angelergues, Ayelen Chuquimia, Laia Navarro i Irati Oriol de l’escola Pare Manyanet de Reus.

I finalment, el Premi DUPONT Experimenta ha estat per l’experiment Làmpada de lava amb bombolles, realitzat per Uxía Fité, Alejandro Jiménez, Maria Jiménez i Naia Sirvent de l’Institut Ramón de la Torre.

Demà divendres 18 de juny a les 19h el públic podrà veure els tres equips en acció durant la Mini Fira Experimenta que, degut a les restriccions per la pandèmia, enguany es fa en streaming via YouTube.

De la mà dels dotze alumnes, les famílies amb nens i nenes entre 6 i 12 anys, podran experimentar amb un fluid no newtonià fluorescent, descobrir la força que tenen els ous i què és la densitat tot fent un llum de lava. Per rebre el llistat de materials i fer els experiments des de casa, només cal que les famílies omplin el formulari d’inscripció que poden trobar al web del Repte Experimenta. 

Sobre el Repte Experimenta

El Repte Experimenta a l’aula ofereix als col·legis i instituts un programa bianual de 4 sessions de 2 hores de durada cadascuna (en les seves instal·lacions) durant 1 mes utilitzant l’experimentació i el mètode científic per apropar la ciència als alumnes.

Organitzats en grups petits de quatre alumnes com a màxim, el sistema desenvolupat pel programa Repte Experimenta es fonamenta en la figura del ‘padrí’ científic, un voluntariat provinent de la comunitat acadèmica del campus Sescelades de la URV, però també de professionals d’empreses de l’entorn dels centres docents acollits al programa. Aquest padrí dirigeix el grup i ajuda els alumnes a desenvolupar el seu projecte.

Amb un 36% dels 98 padrins provinents del món de l’empresa, Repte Experimenta s’ha convertit ja en un cas d’èxit de col·laboració entre el sector públic i privat del territori per formar en STEM i capacitar els treballadors dels futur.

El programa té el suport de la Facultat de Química, la Facultat d’Enologia, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química (ETSEQ) i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), per la banda pública, i d’ELIX Polymers, BASF, DuPont Water Solutions, Messer Ibérica, Ercros, URAIS, Dow Chemical, Gomà-Camps i el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), per la banda privada.

Aquest curs 2020-2021 hi han participat sis centres de la demarcació de Tarragona: Institut Tarragona (Tarragona), La Salle Tarragona, La Salle Torreforta, tots tres de Tarragona; l’Institut Ramon de la Torre (Torredembarra), l’Institut Mar de la Frau (Vilafortuny, Cambrils), i Pare Manyanet (Reus), amb un total de 637 alumnes.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*