26/04/2021
La URV rep la donació bibliogràfica Fons Joan Martí i Castell
El donatiu de l’exrector de la Universitat, d’uns 11.000 llibres d’arts i humanitats, es va aprovar al Consell de Govern i s’incorporarà al CRAI de la URV un cop feta la catalogació
El donatiu de l’exrector de la Universitat, d’uns 11.000 llibres d’arts i humanitats, es va aprovar al Consell de Govern i s’incorporarà al CRAI de la URV un cop feta la catalogació
El professor i antic rector de la URV, Joan Martí Castell, dona a la Universitat una col·lecció d’uns 11.000 llibres –276 metres lineals de prestatgeria– de l’àmbit del coneixement de les arts i humanitats. Es tracta sobretot de títols bibliogràfics de filologia i lingüística, disciplines a les que Martí s’ha dedicat professionalment. També hi ha publicacions d’altres àmbits científics i documents de l’exrector com manuscrits, programes i fotografies. Alguns dels títols no es poden trobar en llibreries o biblioteques i una part molt important són exemplars originals del segle XVIII.
La rectora de la Universitat, María José Figueras, ha volgut deixar constància de l’agraïment del Consell de Govern de la URV per la generositat de l’exrector. L’acceptació de la donació bibliogràfica va ser aprovada pel Consell el desembre del 2020, després d’un anàlisi del fons per part d’especialistes del Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI). Un cop catalogada, la col·lecció es posarà de forma íntegra a disposició dels usuaris del CRAI del campus Catalunya, sota la designació de Fons Joan Martí i Castell.
La cap del CRAI, Josepa Rius, i la coordinadora, Carme Montcusí, han destacat l’interès del donatiu “com a col·lecció singular i diferenciada, ja que el donant, a més d’haver estat rector de la Universitat, és una persona molt reconeguda en l’àmbit de la filologia i les humanitats”. Joan Martí és catedràtic emèrit de Filologia Catalana, membre emèrit de l’Institut d’Estudis Catalans, acadèmic d’honor de la Reial Acadèmia de la Llengua Basca, membre numerari de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i membre del Consell Social de la Llengua Catalana de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres distincions.
Joan Martí ha agraït a tot l’equip de la Universitat “l’acte de confiança” que suposa l’acceptació de la donació. L’exrector, que es considera a ell mateix “un bibliòfil”, ha explicat que ha recopilat publicacions durant gairebé seixanta anys i que és un motiu d’alegria particular que el fons bibliogràfic es pugui conservar en la seva totalitat a la URV i a la seva ciutat, Tarragona. De tota la col·lecció de què es desprèn, destaquen per la seva singularitat obres com Calepinus Septem Linguarum, una edició original de 1772 d’interlingüística del llatí a set altres llengües, o un facsímil il·luminat de l’obra del segle XV Il «De Sphera» Estense.
En la seva vessant de professional de la lingüística, Martí també destaca obres com el Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, de Joan Coromines, “un diccionari de primer ordre i que més he utilitzat”, diu l’antic rector, que el destaca com una obra única en la seva categoria entre les llengües romàniques. En aquesta línia, el filòleg també destaca la col·lecció completa «Els Nostres Clàssics» de l’Editorial Barcino, un conjunt d’edicions crítiques de textos catalans antics.