29/04/2024
La violencia contra las mujeres desde las ciencias de la salud, una obra que visibilitza la violència masclista en l’àmbit sanitari
L’obra, coordinada pels professors de la URV Elisabet Torrubia Pérez i Francesc Valls Fonayet, analitza la violència masclista des de diferents vessants relacionades amb la salut amb la participació de 22 professionals de múltiples disciplines
L’obra, coordinada pels professors de la URV Elisabet Torrubia Pérez i Francesc Valls Fonayet, analitza la violència masclista des de diferents vessants relacionades amb la salut amb la participació de 22 professionals de múltiples disciplines
La violencia contra las mujeres desde las ciencias de la salud és un llibre coordinat per Elisabet Torrubia Pérez i Francesc Valls Fonayet, investigadors i docents del Departament d’Infermeria de la URV, que té com a objectiu plasmar l’abordatge de la violència de gènere des de les ciències de la salut. Publicat per l’Editorial Tirant Lo Blanch dins la col·lecció Plural, l’obra és una iniciativa de la Unitat d’Igualtat de la Universitat en el marc del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere.
Es tracta d’una obra col·lectiva construïda a partir dels textos de 22 professionals amb àmplia experiència en múltiples camps (Medicina, Infermeria, Salut Pública, Psicologia, Sociologia i Antropologia) i d’arreu de l’Estat espanyol. Fet que ha permès obtenir una acurada selecció de temàtiques que recullen situacions de violències específiques com l’obstètrica, la mutilació genital, la violència contra dones adolescents o amb discapacitat, o l’impacte de la violència en la salut mental, entre d’altres. També s’incideix en el tractament d’aquesta violència en els ensenyaments sanitaris, la violència contra les professionals de la salut i els reptes de l’atenció primària a les víctimes.
Segons la coordinadora de la publicació Elisabet Torrubia, que és professora d’Infermeria al Campus Terres de l’Ebre, el llibre “vol oferir a la lectora o lector la possibilitat de consultar en una mateixa obra la variabilitat de presentacions, factors i abordatges que hi ha amb relació a la violència contra les dones al nostre àmbit” i afegeix que pretén “contribuir a la ruptura de l’imaginari que perpetua la violència masclista, dotar als i les sanitàries d’una eina que els permeti nodrir-se, i aportar el nostre granet de sorra per assolir una societat més justa, la diligència deguda envers les violències masclistes”.
L’obra es planteja no només com una obra de consulta per a sanitaris i sanitàries que vulguin aprofundir en la temàtica, sinó també com una eina útil per al públic general.
Actualment, la violència contra les dones és una problemàtica de gran rellevància i gravetat en la nostra societat, que té conseqüències evidents sobre els múltiples vessants del benestar i la salut. L’Organització Mundial de la Salut considera aquesta violència un problema de salut pública, al qual les institucions i els i les professionals sanitaris s’hi enfronten a diari.
Des de la URV s’aposta per la divulgació científica i la contribució a la societat amb recursos de coneixement, no només en l’àmbit sanitari sinó també en el de les ciències socials o el dret, dels quals s’han publicat prèviament La respuesta del derecho ante la violencia de género desde un enfoque multidisciplinar i La violencia contra las mujeres desde las ciencias sociales. Análisis crítico y propuestas para su comprensión.
La publicació del llibre s’ha finançat amb els fons del Ministeri d’Igualtat, secretaria d’Estat d’Igualtat i per a l’Erradicació de la Violència contra les Dones.