20/03/2018

Les escoles i instituts de Reus obren les portes a la recerca en dolor crònic infantil

El grup de recerca ALGOS i la Càtedra de Dolor Infantil URV – Fundación Grünenthal iniciaran l’estudi aquest mes d’abril a 40 centres de la ciutat

El grup de recerca ALGOS i la Càtedra de Dolor Infantil URV –Fundación Grünenthal posen en marxa un estudi epidemiològic sobre el dolor infantil. Aquest estudi és continuació d’un altre de característiques semblants que el grup ALGOS va publicar ara fa deu anys, i que ja incloïa la capital del Baix Camp. L’objectiu és recollir la màxima informació per a poder desenvolupar nous tractaments amb els quals millorar la qualitat de vida dels nens i nenes que pateixen dolor crònic. Més encara, pretén recollir informació que permeti desenvolupar programes per a facilitar la prevenció secundària del dolor crònic.

Aquest treball començarà a principis d’abril. Es tracta d’un estudi epidemiològic longitudinal que tindrà onades de recollida d’informació cada any, a través d’enquestes,  amb almenys una previsió de durada de 5 anys. “Pretenem que aquest estudi  és mantingui en el temps mentre els recursos ens ho permetin. Volem que es converteixi en una eina útil per a tots els investigadors que estiguin interessats en millorar la qualitat de vida dels joves amb dolor”, exposa  l’investigador Jordi Miró, coordinador del Grup ALGOS i director de la Càtedra de Dolor Infantil URV – Fundación Grünenthal.

La recerca es durà a terme als 40 centres d’educació primària i secundària de la ciutat de Reus i implica recollir informació de tots els nens i nenes de 10 a 17 anys escolaritzats a la ciutat de Reus, aproximadament uns 10.500 alumnes, així com també dels pares, mares i/o tutors d’aquests alumnes. Aquesta recollida d’informació es farà a través d’enquestes que es recolliran a cada un dels centres participants.

L’investigador Jordi Miró -al centre- acompanyat de la regidora Dolors Sardà i el vicerector Jordi Tous.

L’estudi epidemiològic que es planteja, és un treball que per les seves característiques és pioner al territori: “Hi ha molt pocs estudis al món com aquest que es mantinguin durant anys. Ens calen estudis d’aquestes característiques per poder predir quins nens es troben en situació de risc de desenvolupar dolor crònic, i dissenyar programes  preventius que es promoguin des de l’atenció primària”, que és on habitualment les persones van a buscar ajuda quan tenen problemes de salut, explica l’investigador. “En cas de tenir èxit amb aquesta iniciativa, com esperem, contribuirem molt significativament a millorar la salut d’aquesta part de la població, i a reduir el cost que implica el tractament del dolor crònic en aquesta població.”, apunta Miró.

Segons el vicerector d’Universitat i Societat de la URV, Jordi Tous, aquest és un exemple que amb les càtedres “posem en coneixement i a disposició de la societat la recerca que es fa a la Universitat, promocionant-la i fent-la arribar a l’entorn més proper”. Perquè això sigui possible, apunta, “a vegades es necessita del suport econòmic d’empreses que creuen en l’impacte de problemàtiques socials i confien en nosaltres signant convenis que permeten finançar aquestes activitats”.

La regidora d’Ensenyament i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, M. Dolors Sardà, afegeix que “des de l’Ajuntament de Reus ens va semblar molt oportú que un dels àmbits amb més arrelament acadèmic a la ciutat, el de la Medicina, pogués crear una simbiosi amb l’ensenyament d’etapes més primerenques per treballar a favor d’un projecte amb un important retorn social, com és l’estudi que avui presentem”. Considera  que aquest paper facilitador “també ha de ser el de l’Ajuntament, com a agent col·laborador del conjunt del sector educatiu i acadèmic, ja que els seus fruits són sens dubte un gran benefici per tota la ciutadania.”

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*