22/12/2014

Les universitats catalanes mantenen la producció científica, malgrat la reducció de recursos

L'Associació Catalana d'Universitats Públiques, ACUP, ha presentat l'Informe 2014 sobre els Indicadors de Recerca i Innovació el dia 12 de desembre a l'Edifici Històric de la UB, a Barcelona

La producció científica de les universitats públiques catalanes és estable, malgrat la reducció de recursos econòmics per a R+D. Així ho revela l’Informe d’Indicadors de Recerca i Innovació 2014, elaborat per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP).

L’estudi assenyala que els fons competitius i no competitius per investigar s’han reduït un 19% (de 277 a 224 milions d’euros), mentre les universitats continuen aglutinant més de la meitat de la producció científica de Catalunya. L’informe -que analitza els recursos, la producció i la transferència de coneixement- també inclou un monogràfic dedicat a presentar casos d’èxit de les universitats en la seva relació amb el món empresarial.

A l’acte de presentació han participat el president de l’ACUP i rector de la UdL, Roberto Fernández; el vicepresident de l’ACUP i rector de la UPC, Enric Fossas; el secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat, Antoni Castellà i la delegada del rector per accions estratègiques de recerca de la UB, Conxita Àvila.

L’estudi assenyala que els indicadors referents a la captació de fons per a recerca i innovació de les universitats públiques catalanes l’any 2012 mantenen la seva tendència decreixent, tant pel que fa als provinents de programes nacionals (català i espanyol), que representen el 69%, com en el seu vessant no competitiu. L’únic epígraf que continua augmentant és el referent al 7è Programa marc de la Comissió Europea. Cal destacar l’increment d’Starting Grants concedides a joves investigadors, que passen de 8 a 13.

Respecte  a les concessions en programes de l’European Research Council (ERC) obtingudes per milió d’habitants, Catalunya té una taxa d’1,73, situant-se per sobre de països com França (1,26) i Alemanya (1) i molt per sobre de l’Estat espanyol (0,56). Malgrat aquest fort increment en el finançament internacional, les partides globals provinents de fons públics competitius han patit una davallada important, passant de 201 a 155,5 milions d’euros. De la mateixa manera, els fons captats per via no competitiva han passat de 76,4 milions l’any 2011 a 68,7 al 2012.

Segons l’informe, les universitats públiques catalanes han generat més de la meitat de la producció científica de Catalunya en el període 2007-2011. Tot i això, hi ha una lleugera pèrdua de pes, ja que passen de representar el 57% al 51%. L’alta productivitat dels investigadors, però, fa que ocupin de nou les primeres posicions en l’àmbit estatal. La mitjana de publicacions dels que treballen a temps complet se situa en 1,23 a l’any 2013, superant la dels dos informes anteriors (0,94 el 2011 i 1,18 el 2012) i situant-se un 86% per sobre de la resta de l’Estat (0,66).

La producció científica de Catalunya, encapçalada per les universitats, ha representat el 0,7% del món. El 43% s’ha fet amb col·laboració internacional. A més, la qualitat es mostra amb un impacte mitjà 60% superior a la mitjana mundial, que fa que les universitats catalanes ocupin les primeres posicions en el conjunt de l’Estat i en la sisena posició dins de la UE-15. Des d’un punt de vista qualitatiu, el sistema de recerca català se situa, amb la Gran Bretanya i Bèlgica, dins del grup reduït de països que presenten un alt impacte de la seva producció amb un baix nivell de despesa en R+D, en relació amb el seu PIB.

L’estudi de l’ACUP recull tres indicadors per avaluar la transferència: la generació de patents, la creació d’empreses de base tecnològica (spin-off) i les càtedres universitat-empresa. Al 2012, les universitats catalanes han arribat a les 113 sol·licituds de patents prioritàries, amb un increment del 33% respecte de l’any 2011 (85 peticions). Segons l’informe, al 2012 hi havia 118 spin-off i 63 càtedres-empresa actives. En conjunt, la transferència de coneixement ha suposat uns ingressos de gairebé 71 milions d’euros.

Per tot plegat, les conclusions de l’informe assenyalen que “quant a producció i a nivell d’eficiència, el sistema català de recerca i innovació té un gran potencial. El que ens cal ara és centrar els esforços a seguir millorant la captació de fons en l’àmbit europeu, reforçar les actuacions de manera internacional i potenciar la valoració dels resultats de la recerca universitària”.

Teniu més informació aquí

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*