16/02/2023
Les XVI Jornades sobre Química Verda tracten la relació entre l’ètica i la química
S’adrecen als estudiants perquè adquireixin coneixements relacionats amb la química verda i participin en debats sobre el futur professional en aquest àmbit
S’adrecen als estudiants perquè adquireixin coneixements relacionats amb la química verda i participin en debats sobre el futur professional en aquest àmbit
Les XVI Jornades sobre Química Verda, que tenen tenen lloc els lloc els dies 13, 14 i 28 de febrer a la Facultat de Química de la URV, s’adrecen als estudiants que volen adquirir coneixements relacionats amb la química verda i participar en debats sobre el futur professional en aquest àmbit.
El lema escollit per enguany és “Ètica i Química” per això al llarg de les jornades s’ha discutit i raonat sobre la responsabilitat dels químics i les indústries químiques en diferents aspectes controvertits del passat segle XX, com ara el desenvolupament d’armament químic, vessaments, accidents químics o llançaments al mercat de productes químics perniciosos per la salut i el medi ambient, entre d’altres. Aquesta reflexió ha de contribuir a reforçar positivament les competències ètiques i morals com a científics i ciutadans.
La inauguració de les Jornades sobre Química Verda ha tingut lloc aquest dimarts dia 14 de febrer a la Facultat de Química, en un acte presidit pel degà de la facultat, Joan J. Carvajal, i per la coordinadora de la comissió de les Jornades, M. Cinta Pujol. Durant l’acte s’ha impartit la conferència “Agnotologia, violència lenta i justícia ambiental: Pensar els productes tòxics amb perspectiva històrica”, que ha anat a càrrec de José Ramón Bertomeu Sánchez, catedràtic d’Història de la Ciència de la Universitat de València.
La primera activitat ha estat la visita per part dels estudiants a les instal·lacions de dues empreses del sector, Covestro i Dow.
Les activitats de les jornades han continuat amb la projecció del documental Dirty Money: emissions de NOx i un debat posterior i finalitzaran el proper 28 de febrer amb un taller d’anàlisi de casos inspirat en el llibre Ethics of Chemistry From Poison Gas to Climate Engineering.