18/05/2017

L’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura acull una exposició sobre l’arquitecte Ramon Maria Puig

L'arquitecte pronuncia una conferència a l'Escola i es visitaran dues cases projectades per ell a l'Ametlla de Mar

Casa Argany-Puigdevall.

L’arquitecte Ramon Maria Puig (Lleida, 1940) és una figura important dins l’arquitectura catalana, tant pels projectes que ha signat com pel seu activisme cultural. De fet, va ser una de les primeres veus que als anys seixanta va denunciar l’estat de degradació de la Seu Vella de Lleida i va crear un estat d’opinió favorable a la seua recuperació. “Ha tocat l’arquitectura des de tots els vessants, des del disseny d’habitatges particulars fins a l’obra pública passant per la planificació urbanística, la intervenció en el patrimoni, les instal·lacions efímeres, la docència o la publicació d’articles”, apunta Jaume Farreny, professor de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSA) de la URV, i comissari de l’exposició Ramon Maria Puig. Arxiu 1964-2015.

Es tracta d’una exposició muntada a partir de l’extens i important arxiu professional que tenia i que va cedir al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya de la demarcació de Lleida fa uns anys.  Inclou dibuixos, plànols, fotografies i articles, entre altres. Aquesta exposició es va poder veure fa un any i mig a l’Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida i ara està instal·lada al vestíbul de l’ETSA, al  campus de Bellissens de Reus, fins el dia 23 de juny. “Creiem que és molt interessant per als nostres estudiants ja que poden copsar d’una manera molt gràfica, veient dibuixos i plànols fets a mà, com es projectava l’arquitectura fa 40, 30 ó 20 anys”, argumenta Farreny.

Casa Hedo.

L’exposició s’ha inaugurat avui dijous 18 de maig al matí, després que el mateix arquitecte hagi pronunciat una conferència: “Algunes coses sobre l’Arquitectura”. En paral·lel a l’exposició s’han programat una sèrie d’activitats, entre les quals destaca una visita prevista a les cases Argany-Puigdevall i la casa Hedo, situades a la urbanització de Sant Jordi d’Alfama de l’Ametlla de Mar, i que compta amb la presència de Ramon Maria Puig. Les dues primeres van ser construïdes entre el 1975 i el 1977 en una parcel·la de 500 metres quadrats amb l’objectiu de compartir els espais no edificats. Són pràcticament simètriques, de planta baixa més un pis i de color blanc. La casa Hedo, fou construïda  entre el 1979 i el 1981, es tracta també d’una edificació en planta baixa més un primer pis, molt compartimentada i on queda perfectament delimitada l’àrea de descans dels espais per estar. “Cap de les dos cases formen part de l’exposició, però com les tenim a la vora, hem cregut que ens serviria per poder aprofundir amb el treball de Ramon Maria Puig”, assenyala Farreny. A aquesta visita hi aniran els estudiants de l’ETSA, i serà oberta al públic.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*