23/03/2023
L’estudi Predimed Plus confirma la millora de la qualitat de vida amb la dieta mediterrània i l’activitat física
Els participants en l’estudi de nutrició més gran de l’estat, dirigit des de la Universitat Rovira i Virgili, han perdut pes significativament i han reduït els factors de risc cardiovascular
Els participants en l’estudi de nutrició més gran de l’estat, dirigit des de la Universitat Rovira i Virgili, han perdut pes significativament i han reduït els factors de risc cardiovascular
La Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili ha acollit aquest dimecres la festa anual d’agraïment als participants en el Predimed Plus, l’estudi clínic més gran que es realitza a l’Estat espanyol. El dirigeix la Unitat de Nutrició Humana de la URV, a través del grup de recerca Alimentació, Nutrició, Desenvolupament i Salut Mental, i ha estat coordinat pel catedràtic Jordi Salas i la doctora Nancy Babio. Durant vuit anys, l’estudi ha fet el seguiment, amb el suport de 23 centres, de 6.870 persones de tot l’estat, 460 de les quals de Reus. L’estudi Predimed Plus demostra que l’estil de vida basat en la dieta mediterrània hipocalòrica i la realització d’activitat física millora la qualitat de vida.
“Hem reduït tots els factors de risc cardiovascular, els participants heu perdut 2’5 quilos de mitjana, que heu mantingut, i heu experimentat una millora en el colesterol, heu disminuït la probabilitat de patir malalties del cor, entre d’altres, i teniu menys símptomes depressius. És per això que podem estar molt contents”, ha explicat Jordi Salas dirigint-se als més de 200 participants en l’estudi que han omplert l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV a Reus. L’estudi, per tant, ha aconseguit que els participants perdin pes i redueixin els nivells de glucosa, colesterol, triglicèrids i el perímetre de la cintura, disminuint el risc de patir, per exemple, infarts. Gràcies a l’estudi, els participants han instaurat l’activitat física en les seves rutines diàries, augmentant-la en una hora de mitjana. Per tot plegat, a falta dels resultats definitius que confirmin l’efectivitat de la intervenció sobre la salut general dels participants, els investigadors fan una valoració molt positiva de tots els indicadors obtinguts fins ara.
La festa, que ha comptat amb l’actuació de la Tuna del Col·legi la Presentació, una conferència sobre esport per a la gent gran a càrrec de Jonatan Pérez Lago i un refrigeri per a tots els assistents, se celebra cada any per agrair a les voluntàries i els voluntaris la seva participació “altruista” en l’estudi, tal i com ha remarcat Jordi Salas: “Gràcies a l’estudi, també millorarà la prevenció i el tractament de les malalties, i per això agraeixo la vostra ajuda, que és un gran bé per a la societat.” Salas ha recordat que la revista Nature Medicine va incloure l’any passat el Predimed Plus en la llista dels onze estudis a nivell mundial “que canviaran la medicina del futur”.
L’estudi ha reforçat els llaços entre el personal investigador i el col·lectiu participant, tal i com s’ha demostrat en l’ambient viscut durant l’acte. “Han estat uns anys molt intensos. Jo penso que podem dir que som una família”, ha afirmat Salas. Aproximadament el 80% dels i les participants en l’estudi han aconseguit arribar fins als sis anys, la qual cosa es considera tot un èxit, i per alguns d’ells l’acte ha sigut especialment emotiu perquè ara finalitzen la participació en l’estudi. Els participants són dones i homes d’entre els 55 i els 70 anys que presentaven sobrepès, obesitat i diversos factors de risc cardiovascular, com ara la pressió arterial elevada i nivells de glucosa, colesterol i triglicèrids alterats.
L’acte també ha comptat amb la presència del doctor Francisco Martín Luján, de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, que també participa en el projecte, i la degana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV, Fàtima Sabench, que ha destacat que Predimed Plus és un dels projectes que donen sentit al servei públic de les universitats, que tenen com a missió ajudar en la millora de la qualitat de vida de la societat. “I això és, precisament, el que aconsegueix aquest estudi. És un gran exemple de com ha de funcionar la transferència de ciència i de coneixement des de la universitat cap a la societat”, ha afirmat Sabench, que ha agraït també “l’empenta, la vocació i la fe” de Jordi Salas i Nancy Babio a l’hora de tirar-lo endavant.