28/11/2018
L’estudi Predimed-Plus rep el reconeixement de l’Agència de Salut Pública en l’àmbit de recerca
Els premis s’han lliurat durant la Jornada del Pla integral per a la Promoció de la Salut mitjançant l’Activitat Física i l’Alimentació Saludable
Els premis s’han lliurat durant la Jornada del Pla integral per a la Promoció de la Salut mitjançant l’Activitat Física i l’Alimentació Saludable
L’estudi Predimed-Plus (Prevenció amb Dieta Mediterrània-Plus), liderat pel catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la URV Jordi Salas-Salvadó juntament amb investigadors de 23 centres de recerca de l’estat Espanyol, ha estat reconegut en l’àmbit de Recerca dels premis PAAS (Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable). Els premis els lliura l’Agència de Salut Pública de Catalunya tenen com a objectiu identificar, reconèixer i difondre els projectes o iniciatives que millor han contribuït a assolir els objectius que donen nom als guardons.
Aquest dilluns, 26 de novembre, en el marc de la Jornada PAAS que s’ha fet l’Auditori Caixa Fòrum de Barcelona el secretari de Salut Pública ha fet entrega del premi als investigadors Montse Fitó, Lluís Serra i Nancy Babio, en representació de tot l’equip d’investigació. La jornada PAAS reuneix anualment professionals vinculats a l’alimentació, l’activitat física, l’envelliment saludable i la prevenció i l’atenció de l’obesitat infantil per debatre, reflexionar i plantejar propostes de futur per al Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable.
L’estudi “Efecte d’un programa d’intervenció d’estil de vida amb dieta mediterrània restringida en energia i promoció del exercici físic sobre la pèrdua de pes i els factors de risc cardiovascular: resultats a l’any de l’assaig clínic Predimed-Plus”, és un assaig clínic multicèntric, controlat i aleatoritzat, de grups paral·lels. Es realitza en 23 centres de l’Estat espanyol, cinc dels quals catalans, en el context de la prevenció primària de malalties cardiovasculars mitjançant una intervenció basada en la pèrdua de pes amb dieta mediterrània hipocalòrica i promoció de l’activitat física, en comparació amb un grup control, en adults d’edat avançada amb elevat risc cardiovascular, durant un total de sis anys d’intervenció i dos anys addicionals de seguiment.
L’objectiu de l’estudi pilot ha estat avaluar l’efectivitat de la intervenció del programa sobre el pes corporal i altres factors de risc cardiovascular intermedis després de 12 mesos en 626 participants que són els que s’han quedat a l’estudi dels 1.013 candidats que es van avaluar per la seva inclusió.
En aquest premi s’ha presentat els resultats recentment publicats a la revista Diabetes Care liderat pel catedràtic Jordi Salas-Salvadó, cap de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili i investigador principal de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i el CIBERobn. L’estudi ha estat finançat per l’Institut Carlos III a través del Fons d’Investigació per a la Salud, cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional.