21/09/2015

L’hospital Sant Joan i l’Institut Pere Mata col·laboren en una prova diagnòstica per descartar l’Alzheimer

L'Hospital Universitari Sant Joan de Reus i l'Hospital Universitari Institut Pere Mata col·laboren en la realització d'una nova prova que permet descartar la diagnosi de l'Alzheimer en aquelles persones amb deteriorament cognitiu lleu pels quals, els mètodes diagnòstics tradicionals no són concloents. Aquesta prova es basa en visualitzar el dipòsit de la proteïna beta-amiloide en el cervell, ja que aquesta s'acumula de forma excessiva en pacients amb Alzheimer. Si no es detecta aquesta acumulació, es descarta que la persona pateixi aquesta malaltia

Imatge de l'equip que permet fer el diagnòstic, a la Unitat de Medicina Nuclear de l’Hospital Sant Joan de Reus.

L’Hospital Universitari (HU) Institut Pere Mata disposa de l’única unitat de diagnòstic especialitzada sobre demències a la regió sanitària de Tarragona, mentre que  l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus disposa de l’equipament necessari (gammacàmera i PET-CT per realitzar una tomografia).  La prova es  realitza des de la Unitat de Medicina Nuclear de l’hospital, que és una especialitat que permet visualitzar el metabolisme de forma directa.

Segons explica la doctora Mònica Danús, cap del servei de Medicina Nuclear de l’Hospital Sant Joan, la durada de la prova és de dues hores i s’inicia administrant al pacient el traçador Florbetaben-F18, una substància que permet visualitzar el dipòsit de la proteïna beta-amiloide al cervell. Passats 90 minuts des que se subministra aquesta substància és realitza la imatge cerebral amb el PET-CT, durant uns 20 minuts.

Si la prova dóna negatiu en l’acumulació de la proteïna beta-amiloide es descarta definitivament que la persona pateixi Alzheimer. En canvi, si la prova és positiva es requeriran altres proves diagnòstiques ja que l’Alzheimer no és l’única malaltia que presenta l’acumulació d’aquesta proteïna al cervell.

 Diagnòstic i seguiment

La malaltia de l’Alzheimer es diagnostica pels símptomes, pel tipus de dèficit cognitiu, per l’evolució, i perquè les proves complementàries (analítiques, TAC o ressonància cerebral, electroencefalograma, i altres, si calen) descarten altres patologies. No és un diagnòstic fàcil, especialment a l’inici, i per aquest motiu existeixen les unitats especialitzades en demències, alhora que també és molt important el seguiment dels casos per confirmar l’evolució del diagnòstic.

Arreu del món, en estudis postmortem, s’ha determinat que entre un 15 i un 20% de les persones diagnosticades per Alzheimer no patien aquesta malaltia, sinó altres tipus de demències causades per malalties rares, genètiques, vasculars, etc. Per aquest motiu, les noves proves diagnòstiques com la que s’ha començat a posar en pràctica a l’Hospital Sant Joan «són molt benvingudes des del punt de vista científic i en la investigació i per pacients molt concrets», ha assegurat el doctor Marcel Rosich responsable de la Unitat de Diagnòstic de Demències de l’Institut Pere Mata.

Actualment, a la regió sanitària de Tarragona es considera que hi ha entre 15.000 i 20.000 persones amb Alzheimer, i segons les dades de la Unitat de Demències un 63% són dones, amb una freqüència ja coneguda molt més elevada en dones. A més, a les comarques tarragonines la malaltia s’inicia entre els 80 i els 84 anys (23,8% dels casos); seguit del grup d’entre 85 i 90 anys (18,9% i del grup d’edat d’entre 75 i 79 anys (17,2 %). Es dóna la circumstància també que entre l’11 i el 13% de les persones diagnosticades d’Alzheimer viuen soles i requereixen d’intervenció social.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

2 replies

  1. Carme |

    Bon dia, quina bona noticia. Tinc una coneguda que actualmente està en mans de metges doncs tot apunta a que possiblement tingui aquesta trista malaltia.
    M’agradaria saber com podem tenir accés a aquestes proves que dieu a l’article.
    Gràcies.

    1. Autor Montserrat Cartañà |

      Bona tarda,

      Moltes gràcies pel seu comentari. Hem tramès la seva petició als responsables de l’estudi.

Comenta

*