06/04/2017

L’Índex del Clima Empresarial de les Terres de l’Ebre incorpora el sector turístic

L’informe corresponent a l’últim semestre del 2016 constata que, per segon any consecutiu, creix la producció al territori

La Càtedra d’Economia Local i Regional (CELIR) va presentar el dimecres 5 d’abril, a la seu de l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre, el quart Índex de Clima Empresarial de les Terres de l’Ebre, el corresponent al segon semestre del 2016. Un document elaborat a partir d’enquestes qualitatives a unes 130 empreses de les quatre comarques de l’Ebre, i que per primera vegada ha incorporat el sector turístic. “Fins ara les empreses turístiques estaven englobades en el sector serveis perquè no teníem una mostra prou significativa per analitzar-ne el comportament per separat”, va explicar Pau Galiana, professor del Departament de Gestió d’Empreses de la URV i coordinador de l’Índex. “És important poder analitzar també aquest sector perquè és estratègic i té un pes important en el PIB de les Terres de l’Ebre”. Ara ja són sis els sectors econòmics analitzats: agricultura, agroindústria, industrial, construcció, serveis i turisme.

Pel que fa a les conclusions principals de l’Índex, cal destacar que durant el  segon semestre de 2016 la producció ha augmentat (índex ponderat de 2.202) gairebé de forma idèntica a la del primer semestre, la qual cosa vol dir que el 2016 ha estat un any estable i de creixement moderat. L’increment no ha estat igual en tots els sectors, si bé és positiu en tots ells menys el del turisme, fet que s’explica pel factor estacionalitat, però les previsions de cara el segon semestre són positives. El sector que recull un major creixement de la producció és el de la construcció (2.81), seguit del primari i els serveis. Per al proper semestre els empresaris preveuen un major increment, en tots els sectors, amb un índex ponderat de 2.462. Respecte a l’ocupació, el segon semestre de 2016 ha tingut un comportament totalment estable amb un índex de 1.989.  Més del 60% de les empreses han mantingut l’estabilitat en les plantilles i només un petit percentatge declara lleugers increments situats sobretot en la construcció, serveis i primari, mentre que la indústria i el turisme han perdut força laboral aquest darrer semestre.

“Durant aquests dos anys que fa que elaborem l’Índex hem detectat una mena de comportament cíclic. Ens trobem que mentre el primer semestre de l’any creix l’ocupació, al segon semestre es manté”, va assenyalar Galiana, tot precisant que el sector industrial continua sent el que té un comportament més preocupant. “Continua perdent ocupació i els empresaris preveuen que durant el primer semestre del 2017 mantindran aquesta línia decreixent”.

Altres dades que l’Índex analitza són els preus i la competitivitat en el mercat nacional i internacional. En aquest últim punt els empresaris observen un lleuger descens de la competitivitat durant el segon semestre del 2016 dins i fora de la Unió Europea. També s’analitzen les previsions dels empresaris de cara al següent trimestre, i en aquest sentit, s’està demostrant  que aquest Índex és una eina de previsió a curt termini molt fidedigna, ja que tant en la variable de producció com en la d’ocupació, les previsions dels empresaris es compleixen gairebé al mil·límetre. Es tracta d’una dada a tenir en compte a l’hora d’implementar determinades polítiques, ja que prové de dades que aporten els mateixos empresaris. “La importància de l’Índex és, precisament, que s’elabora a partir d’informacions directes que ens fan arribar les empreses”, va apuntar per la seua banda el director de la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV, Juan Antonio Duro.

El quart Índex del Clima Empresarial de les Terres de l’Ebre es va presentar a Tortosa en un acte en el qual van intervenir la directora dels Serveis Territorials de Governació, Administracions Públiques i Habitatge a les Terres de l’Ebre, Rosa Peig; el secretari general de l’AECE, Jordi Espuny; a més de Juan Antonio Duro i Pau Galiana, de la URV.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*