09/04/2018

LitiGest, una spin-off de la URV que busca alternatives a la subhasta judicial

L'empresa fa de mediadora entre el jutjat, el creditor i el deutor a través d’un servei de venda de béns embargats o hipotecats que es troben en un procés d’execució judicial per evitar que la subhasta quedi deserta

Elisabet Cerrato i Roser Casanova, les impulsores de l'empresa, a la seu del Col·legi d'Economistes de Tarragona on van parlar de les subhastes judicials.

Dues investigadores del Departament de Dret Privat, Processal i Financer de la URV van decidir crear una empresa per buscar alternatives a les subhastes judicials. Elisabet Cerrato i Roser Casanova, sòcies de LitiGest amb la participació de la Universitat, han comprovat que, tot i que existeix aquesta figura que permet evitar la subhasta judicial, pràcticament no s’utilitza. Fins ara i amb les dades oficials, prop d’un 80% de les subhastes judicials d’immobles propietat de persones que no poden fer front a les hipoteques queden desertes i acaben en mans dels bancs.

En el sistema actual totes les persones que intervenen en un procés judicial hi acaben perdent: els bancs, que es queden l’immoble i les despeses que els suposa, i els deutors, que no només perden el seu bé sinó que sovint continuen fent front al deute, que no queda cobert amb la pèrdua de casa seva. L’opció que LitiGest aplica és la que existeix a la Llei d’enjudiciament civil des de l’any 2000 i permet activar una via diferent de la subhasta que aconsegueix vendre el bé: un especialista amb el vistiplau del jutge pot intervenir i fer de mediador tenint en compte, a més, que en aquests moments la relació entre creditor i deutor està molt deteriorada.

D’aquesta manera s’aconsegueix que el deutor faciliti la venda —i que no faci malbé l’immoble, com passa en algunes ocasions— i intervenir en el jutjat per aturar la subhasta. En la majoria de casos els béns són habitatges, però es pot tractar de qualsevol tipus de béns: terrenys, locals, pàrquings o joies, entre altres.

Aconseguir crèdit en vint dies i sense veure l’immoble

Tot i que el 2016 es va introduir la subhasta judicial electrònica, una modalitat més transparent que l’anterior per arribar a la ciutadania, vuit de cada deu subhastes encara queden desertes. És un procediment complex en el qual el possible interessat ha de disposar del crèdit en vint dies durant els quals és molt difícil visitar l’immoble. Per aquest motiu, en la majoria de casos se’ls acaba quedant el banc pagant el 50% del preu de la taxació si no és habitatge habitual o el 70%, si ho és.

Per evitar arribar a la subhasta judicial el creditor (el banc) contracta els serveis de LitiGest “i a partir d’aquí nosaltres fem tota la gestió per evitar la subhasta”, explica Roser Casanova. La  tasca principal és fer que la comercialització del bé “es tregui de la via judicial i es lliuri  a un professional, expert i coneixedor de la zona on es troba el bé, que se n’encarrega de la venda”. D’aquesta manera es buscarà vendre’l a preu de mercat: “Volem aconseguir un preu competitiu, perquè el deutor es quedi sense deute i el creditor trobi més satisfacció al seu crèdit”, explica Elisabet Cerrato. Si no s’acaba aconseguint, es pretén que el bé es vengui a un preu més assequible però sempre més alt que el de la subhasta o el de l’adjudicació per part de l’entitat bancària. A més, aplicant aquesta alternativa, hi ha un termini legal de sis mesos per vendre el bé, prorrogables per sis mesos més. I en cas que no es vengui, sempre quedarà la subhasta, que hauria de ser, consideren les expertes, el darrer recurs.

L’actuació en el procés judicial de LitiGest va més enllà de la comercialització de l’habitatge —o dels altres béns— davant de l’òrgan judicial com a entitat especialitzada per activar l’alternativa que ja està prevista a la Llei d’enjudiciament civil. D’aquesta manera, medien amb totes les parts de l’execució, controlen la transparència de tota l’operació i acaben rendint comptes al jutjat.

De moment ja han posat en marxa i han aplicat el seu model de negoci a tres clients, tres entitats bancàries petites, i estan negociant la col·laboració amb altres entitats de crèdit de dimensions similars interessades a contractar els seus serveis. A més a més, han estat guardonades amb el segon premi de la convocatòria Tarragona Open Future, el programa d’acceleració d’empreses de col·laboració públic-privada entre l’Ajuntament de Tarragona i Telefónica. Durant la creació, LitiGest Consultores, SL va rebre l’assessorament de la Unitat de Valorització i Comercialització de la URV, que compta amb el suport d’ACCIÓ, i la Càtedra sobre el Foment de l’Emprenedoria i la Creació d’Empreses de la URV.

Print Friendly, PDF & Email

1 comentari

  1. Dolors |

    Molt bona iniciativa. Que tingueu molta sort. Segur que anirà fantàstic. Endavant.
    Felicitats.

Comenta

*