28/04/2016

L’ONG K-9 canina de rescat i salvament ha acabat la seva intervenció a l’Equador

Els membres de K-9 han tornat satisfets de la tasca que han realitzat durant una setmana a l'Equador, ajudant en la feines posteriors al terratrèmol que va patir aquest país el dia 16 d'abril. Han treballat en la localització de cossos, al costat de l'exèrcit i la població civil, a la província costanera de Manabí

La Unitat Canina de rescat i Salvament K9 i URV Solidària han explicat com ha estat la seva intervenció en roda de premsa el dimecres, 27 d’abril al Rectorat. Atenent la crida demanant ajuda que va formular l’Equador, de Creixell, amb el suport de URV Solidària, van partir Pere Frutos, David Mercader i Joan Capdet, acompanyats dels gossos Abu, Afri i Sumo, i un cop arribats al destí es van afegir tres membres més de la delegació de l’ONG a Xile i tres tècnics: un metge, un cirurgià i un expert en estructures.

El terratrèmol va ser d’una intensitat de 7,8 a l’escala de Richter, i ha deixat un trist balanç prop de 600 persones mortes i destrucció. Els de Creixell han estat treballant durant una setmana, del 19 al 25 d’abril, amb bona coordinació amb l’administració equatoriana i amb el suport de l’exèrcit i de la població, però en unes condicions dures: el terra estava a 47 º de temperatura i hi havia un alt grau d’humitat, que feia que els gossos que buscaven cossos entre les runes es cansessin molt. Per intervenir el grup no es separa mai, i s’opera en períodes de 20 minuts, amb un descans al mig. En els descansos, formaven el personal de l’exèrcit equatorià dedicat a localitzar persones sota els edificis.

k9Equador161

Els membres de K9 han inspeccionat una trentena d’edificis enfonsats a Portoviejo, la capital de Manabí que ha quedat molt malmesa pel sisme, a Manta i a Canoa. “Estem molt satisfets perquè hem pogut fer la feina sense cap entrebanc. Ràpidament ens van integrar en el comandament central de gestió de la zona, l’exèrcit i la població col·laboraven (els veïns entraven a les casernes) i enmig de la desesperació de la gent, que ho havia perdut tot, ens animaven a continuar i ens portaven menjar. L’idioma comú també ha ajudat a fer la feina mès fàcil”, ha explicat Pere Frutos.

Ja és la 14ª vegada que K9, en la seva ja llarga experiència, fa una intervenció internacional en una catàstrofe. “La URV, a través del Centre de Cooperació al Desenvolupament URV Solidària, actua ajudant K9 per responsabilitat social corporativa. La nostra col·laboració continuarà i estem orgullosos de fer-ho”, ha declarat en la roda de premsa Jordi Tous, vicerector d’Universitat i Societat. Des de l’any 2008, la URV  contribueix econòmicament a les accions de K-9 i es fa càrrec de la gestió i el cost dels viatges.

Més Informació:

Unitat canina de rescat i salvament K-9

URV Solidària

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*