11/05/2022
María José Figueras, Mercè Gisbert i Josep Pallarès Marzal, candidats a les eleccions a rector o rectora
La Junta Electoral ha proclamat definitivament les tres candidatures. Les eleccions seran del 23 al 25 de maig de manera electrònica
La Junta Electoral ha proclamat definitivament les tres candidatures. Les eleccions seran del 23 al 25 de maig de manera electrònica
Aquest 11 de maig, la Junta Electoral de la URV ha proclamat definitivament les tres candidatures que aspiren a ser la rectora o el rector de la Universitat els propers quatre anys: Maria José Figueras Salvat, Mercè Gisbert Cervera i Josep Pallarès Marzal. Figueras, investigadora del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques, opta a la reelecció després d’haver guanyat les darreres eleccions al 2018. Gisbert, investigadora del Departament de Pedagogia, i Pallarès, investigador del Departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica, havien estat vicerectors amb equips anteriors i opten ara a ser la màxima autoritat acadèmica de la Universitat.
La campanya electoral acabarà el 23 de maig a mitja nit i les eleccions se celebraran entre el 23 i el 25 de maig de manera electrònica. Si un dels candidats obté el 50% dels vots ponderats serà proclamat candidat electe el mateix 25 de maig. En cas que cap de les tres candidatures obtingui almenys el 50% dels vots ponderats, hi haurà una segona votació entre l’1 i el 3 de juny, a la qual només podran concórrer els dos candidats que hagin rebut més suports en la primera volta.
El perfil de les persones candidates
Maria José Figueras
Catedràtica de Microbiologia de la Universitat Rovira i Virgili, i rectora d’aquesta institució des del 2018, ha estat la primera dona en ocupar aquest càrrec. Va estudiar Biologia i es va graduar a la Universitat de Barcelona (UB) l’any 1979 i s’hi vaig doctorar el 1986. Es va integrar com a professora a la UB el curs 1979-80, fent la carrera docent i investigadora al Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques del que aleshores era la Facultat de Medicina de Reus (i més tard la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV), on ha estat titular d’universitat des del 1988 i catedràtica de Microbiologia des del 2001.
És especialista en microscòpia electrònica, contaminació microbiològica de l’aigua i taxonomia bacteriana. Ha participat en els projectes de recerca europeus Aqua-Chip, Healthy-Water, Epibathe, Virobathe, Viroclime i Aquavalens. També ha estat assessora en la gestió del risc derivat de la contaminació de les aigües de bany per al Departament de Medi Ambient de Catalunya, l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) i la Comissió Europea.
Ha publicat més de 190 articles científics indexats i ha estat ambaixadora a l’Estat espanyol de la Societat Americana de Microbiologia. Va ser secretària general de la Divisió VII de la UB a Tarragona des de 1989 fins a l’inici de la seva transformació en la URV.
La informació completa sobre la candidata, l’equip i el programa es pot trobar al web de la candidatura de Maria José Figueras.
Mercè Gisbert
És doctora en Ciències de l’Educació, catedràtica en Tecnologia Educativa al Departament de Pedagogia de la URV i investigadora principal del grup de recerca ARGET (Applied Research Group in Education and Technology). Ha liderat i participat en més de 100 projectes nacionals i internacionals amb 350 articles i 420 aportacions a congressos i jornades. Ha dirigit 60 tesis doctorals i ha estat professora convidada a la British Columbia University a Vancouver i a la Graduate School of Education a la University of Berkeley. Ha rebut reconeixements com el Premi Consell Social a l’Impacte Social de la Recerca o un Ajut per a la valorització del coneixement Research to Business (R2B2022) de la FURV.
Compta amb una llarga experiència de gestió a la URV, on ha estat vicedegana de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia, directora de l’Institut de Ciències de l’Educació i directora del Servei de Recursos Educatius.
Com a membre d’un consell de direcció de la URV, ha estat vicerectora de Docència i TIC i vicerectora de Docència i EEES.
Al llarg de la seva trajectòria ha pogut copsar la realitat educativa de catorze països de tres continents. Ha participat en el disseny de postgraus i màsters vinculats a la tecnologia aplicada a l’Educació i és membre de diverses xarxes i associacions internacionals. Com a part del seu compromís amb la societat, ha ocupat càrrecs en l’àmbit no universitari: membre del Consell Escolar de Catalunya (2012-2016) i del plenari, i secretària del Consell Nacional de la Cultura i les Arts de Catalunya (2012-2019). És vocal del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu.
La informació completa sobre la candidata, l’equip i el programa es pot trobar al web de la candidatura de Mercè Gisbert.
Josep Pallarès Marzal
És catedràtic d’universitat de Tecnologia Electrònica i Professor Distingit URV, del Departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica (DEEEA), i professor de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE).
Ha estat director general d’Universitats i director general de Planificació d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya (2016-19), vicerector de Política Acadèmica i del Personal Docent i Investigador (2014-16), vicerector de Personal Docent i Investigador (2008-14), vicerector de Transferència i Innovació (2006-08) i director del Departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica (2000-06).
Va iniciar la seva formació acadèmica a la UB, on va estudiar Física. L’octubre del 1991 es va incorporar a la URV. L’any 1997 va defensar la tesi doctoral al Departament d’Enginyeria Electrònica de la UPC, perquè al DEEEA no hi havia programa de doctorat propi. L’any 1999 va fer una estada postdoctoral d’un any al Debye Institute de la Utrecht Universiteit (Països Baixos). Durant els 30 anys de contracte amb la URV ha impartit diverses assignatures de grau a l’ETSE (Física, Teoria de Circuits i Electrònica Analògica) i de màster a l’ETSE i a l’ETSEQ. A més, ha dirigit i codirigit 10 tesis doctorals, totes amb menció internacional.
És membre del grup de recerca Nanoelectronics and Photonic Systems, on investiga en cèl·lules solars orgàniques i polimèriques. És autor de més de 100 publicacions en revistes internacionals indexades. Ha estat investigador principal en projectes competitius de la Unió Europea i nacionals.
La informació completa sobre el candidat, l’equip i el programa es pot trobar al web de la candidatura de Josep Pallarès Marzal.
Més informació sobre el procés electoral al web de les eleccions a rector o rectora 2022.
Més notícies de: Eleccions a rector o rectora