21/06/2016

Membres del projecte Creatsens busquen capital a Boston per a una nova empresa biotecnològica

Un dispositiu domèstic que ajuda a detectar i a controlar malalties renals de forma simple i econòmica és el punt de partida de l’empresa de base tecnològica que s'està gestant des de la URV amb el suport del programa CaixaImpulse. Ara, dos membres d’aquest projecte han aconseguit una beca a Boston per participar en el Richi Social Entrepreneurs, un prestigiós programa de formació en innovació i facilitarà l’entrada de capital a l’empresa

Serà un mes de formació de la mà d’experts en innovació social i on membres del projecte rebran informació sobre eines per contrastar la seva proposta de valor, el seu model de negoci i la seva estratègia amb potencials clients i inversors així com amb altres emprenedors. Això és el que faran Adrià Maceira i Jordi Ferré, membres del projecte CreatSens que han aconseguit un ajut de la Fundació Obra Social La Caixa per continuar amb la fase del llançament de l’empresa, la segona fase del projecte CreatSens, finançat pel programa Caixa Impulse 2015.

El projecte ha estat resultat de las tasques de investigació realitzades en el Grup de Quimiometria, Qualimetria i Nanosensors, liderat per Francisco Andrade, en col·laboració amb el grup de recerca de Pablo Ballester, de l’ ICIQ, els qui han desenvolupat el primer sensor capaç de determinar de forma directa els nivells de creatinina en fluids biològics –orina o plasma- d’una manera exacta, ràpida, simple i econòmica. Nivells anormals de creatinina pot ser indicatiu d’un mal funcionament dels ronyons. “es tracta d’un projecte altament innovador ja que permetrà desenvolupar  una eina que faciliti el desenvolupament d’un sistema de salut centrat en el pacient”, assenyala Francisco Andrade

Richi Emprenedors Socials (RSE) és una iniciativa basada a Boston impulsada per la Fundació Richi, la missió de la qual és fomentar i catalitzar el desenvolupament dels ecosistemes internacionals d’emprenedoria Social. “La Caixa” ha concedit una subvenció a CreatSens, – un projecte de Caixa Impulse 2015- per cobrir la inscripció en aquest curs. El programa, que té una durada d’un mes, es durà a terme a Boston aquest juliol i acollirà emprenedors que tenen idees o projectes amb un alt impacte social.

La segona fase del projecte, CreatSens, és la creació d’aquesta empresa biotecnològica que ja ha començat les seves primeres passes i que compta amb el desenvolupament d’aquest dispositiu compacte, semblant als glucòmetres, que ajudarà a controlar el funcionament correcte dels ronyons i detectar si hi ha cap malaltia renal. Ara, per analitzar els nivells de creatinina i conèixer si es pateix una malaltia renal, cal visitar el metge i fer-se anàlisis de sang i d’orina a un laboratori d’anàlisis clíniques. El nou dispositiu el podran utilitzar tant els pacients crònics, a casa, per controlar-se els nivells de creatinina; com els metges, per tenir un diagnòstic dels pacients de forma més ràpida i senzilla.

La malaltia renal crònica és un problema en el qual la funció dels ronyons es veu disminuïda, i que pot tenir conseqüències molt greus. Per això, la detecció precoç i el control són essencials. Es calcula que més de 5 milions de persones a Espanya, i centenars de milions arreu del món, pateixen algun grau de malaltia renal crònica, i cada any milions de persones moren prematurament a causa de complicacions originades per aquesta patologia.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*