25/06/2024

Mònica Batet guanya el Premi Crexells per la novel·la ‘Una història és una pedra llançada al riu’

L’escriptora, tècnica i professora de català del Servei Lingüístic i de Publicacions de la URV ha rebut el guardó que atorga l’Ateneu Barcelonès a la millor novel·la escrita en català

Mònica Batet amb la seva última novel·la 'Una història és una pedra llançada al riu'. FOTO: Joel Codina.
Mònica Batet amb la seva última novel·la 'Una història és una pedra llançada al riu'. FOTO: Ateneu Barcelonès, Joel Codina.

Una història és una pedra llançada al riu és el títol de l’última novel·la de Mònica Batet, que ha rebut el 53è Premi Crexells a la millor novel·la original escrita en català del 2023, atorgat per l’Ateneu Barcelonès. L’escriptora, que és tècnica i professora de català del Servei Lingüístic i de Publicacions de la Universitat i va estudiar Filologia Catalana a la URV, reivindica en aquesta obra la importància del folklore i dels contes populars com a eines de lluita en un país sotmès a l’autoritarisme. També posa el punt de mira en com “la transmissió oral de la literatura i l’art i, en general, de la tradició popular, ens explica com a societat i ens salva”.

El llibre també ha estat guanyador del premi ‘Irreductible de l’any’ de la Llibreria La Irreductible de Lleida; finalista del premi Finestres, de la llibreria Finestres de Barcelona, i finalista del Premi ‘Setè Cel’ de Salt.

Mònica Batet rep el premi Crexell, una rajola de Jujol, de mans d'Isona Passola, presidenta de l'Ateneu Barcelonès. FOTO: Ateneu Barcelonès, Joel Codina.
Mònica Batet rep el Premi Crexell, una rajola de Jujol, de mans d’Isona Passola, presidenta de l’Ateneu Barcelonès. FOTO: Ateneu Barcelonès, Joel Codina.

“És un privilegi i un honor per mi haver estat premiada amb aquest guardó, perquè al llarg de la història també l’han rebut grans escriptors que personalment admiro com Mercè Rodoreda, Pere Calders o Jesús Moncada”, manifesta l’autora. A més, considera que aquest premi “suposa un estímul” per ella en veure que la seva manera particular de mirar el món “interessa a un jurat d’un premi tan prestigiós”.

Mònica Batet és escriptora de ficció i editora a Nits Blanques. Ha publicat sis novel·les i un recull de contes. Amb la seva primera novel·la, L’habitació grisa (Ed. Empúries, 2006) va guanyar el Premi de novel·la curta Just Manuel Casero l’any 2005, i amb la seva segona novel·la, No et miris el Riu (Ed. Meteora, 2012), ja va ser finalista al Premi Crexells. Alguns dels seus contes han estat traduïts a l’anglès, al grec, a l’espanyol i al polonès.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*