13/04/2015

Mònica Sales, guanyadora del 30è Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular

La professora de la URV l'ha rebut pel treball "Quan les revistes conten rondalles. Les publicacions periòdiques del segle XIX com a font inesgotable de literatura popular", i el va recollir el dia 28 de març al vespre, al Teatre Armengol de Bellpuig

Mònica Sales, que ha manifestat sentir-se orgullosa de ser mereixedora del premi, és professora del Departament de Filologia Catalana de la URV i exerceix la docència al campus Terres de l’Ebre, a Tortosa. Va recollir-lo, amb un import de 5.000 €, durant la vetllada literària que s’organitza amb motiu dels premis a Bellpuig (Urgell, Lleida).

De 31 anys i nascuda a Jesús, la docent és doctora per la URV. “Quan les revistes conten rondalles” és un treball d’investigació que dóna a conèixer les dades bibliogràfiques d’un conjunt de rondalles publicades durant el segle XIX en 15 revistes catalanes de l’època, d’un total de 28 d’analitzades. El període d’estudi s’acota entre l’any 1823, en què aparegué el setmanari barceloní “El Europeo”, considerat la primera publicació periòdica que difon les idees romàntiques als Països Catalans, i l’any 1893, any de la publicació de les “Narraciones populares catalanas” de Sebastià Farnés, obra que tanca aquesta etapa de narrativa folklòrica.

Amb aquest treball, es contribueix a l’estudi de la rondalla catalana amb la localització de noves versions ja conegudes, però també amb la localització de noves rondalles que, fins ara, no havien estat localitzades a Catalunya ni tampoc, en algun cas, a la resta de Països Catalans. El corpus de rondalles es presenta tenint en compte tres eixos: el primer, les rondalles que es referencien en l’índex internacional (Uther 2004); el segon, el gruix que no tenen presència en aquest índex, però que presenten unes característiques similars a les d’aquests relats indexats; i el tercer, el conjunt classificat tenint en compte el sistema de catalogació propi de la unitat Arxiu de Folklore de la Universitat Rovira i Virgili.

L’obra, que tant pot ser d’interès per a lectors com per a especialistes, porta per subtítol “Les publicacions periòdiques del segle XIX com a font inesgotable de literatura popular” i emmarca en el seu context aquest conjunt de rondalles que presenta, ja que es traça una panoràmica general prèvia per analitzar el moviment folklòric del segle XIX. Així, aquesta investigació ressegueix els inicis de l’interès per la literatura oral a Catalunya, vinculat al moviment de la Renaixença, i també copsa l’important paper de l’efervescent premsa del moment en la difusió d’aquest gènere de la narrativa oral. A més, permet conèixer les persones -folkloristes o no- encarregades de fer arribar als lectors aquests materials i veure com les diferents generacions d’erudits i folkloristes van contribuir a la difusió de tot aquest corpus. Les publicacions periòdiques del segle XIX desenvolupen una gran tasca divulgativa en relació a aquesta branca de la literatura catalana i, per tant, poden ser considerades una autèntica font inesgotable de literatura popular.

Els Premis Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular han esdevingut una important eina per a la recuperació i divulgació d’un patrimoni cultural amenaçat de caure en l’oblit. El premi concedit enguany a Mònica Sales té ara categoria de nacional, per la implicació de la Generalitat, i enguany ha augmentat la dotació fins als 5.000 €.

També s’hi concedeixen premis en les categories infantils i juvenils, adreçades a alumnes des d’ESO a Batxillerat. A la vetllada s’ha presentat el llibre de l’obra guanyadora de l’any passat i el llibre recull amb els treballs dels premis de les categories infantil i juvenil de les darreres tres convocatòries, L’organització ha editat també rl col·leccionable “Dotzena de frare” on es presentarà cada any materials d’un folklorista o estudiós de la cultura popular. El primer serà Manuel Milà i Fontanals.

L’Ajuntament de Bellpuig convoca anualment el Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular, que compta amb el patrocini del Departament de Cultura, la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*