28/11/2022

Montserrat Duch, catedràtica d’Història Contemporània de la URV, rep el XXIè Premi de Difusió Eutyches

El guardó, que atorga el Consell Comarcal del Tarragonès, reconeix aquelles persones que incentiven canvis culturals, mediambientals o patrimonials al territori

La catedràtica d'Història Contemporània de la URV, Montserrat Duch, recollint el guardó

La catedràtica d’Història Contemporània de la URV Montserrat Duch va rebre el passat divendres el Premi de Difusió Eutyches, que atorga el Consell Comarcal del Tarragonès, en reconeixement a la seva trajectòria com a investigadora, vinculada des dels inicis a la història social i política del segle XX i com a docent i acadèmica a la Universitat Rovira i Virgili. 

La catedràtica d’història contemporània és especialista en història social del S.XX i també en història de les dones; de fet va formar part de la primera generació de docents que van impartir aquesta temàtica a la Universitat. A l’inici de la seva trajectòria acadèmica ja donava classe sobre feminisme als estudiants, com a becària predoctoral.

Duch és investigadora del grup de recerca Història, societat, política i cultura des de Catalunya al món (ISOCAC). Les línies d’investigació que ha abordat giren entorn a la història de les dones, polítiques de memòria i usos públics de la història i història del temps present: república, franquisme i transició democràtica a Espanya en una perspectiva comparada europea. 

Paral·lelament a la seva carrera universitària, ha mantingut una intensa carrera política com a regidora i parlamentària, en un moment en què la veu de la dona no comptava. 

També va ser una de les impulsores de la política d’igualtat a la Universitat com a presidenta de la comissió que va redactar el Primer Pla d’Igualtat 2007-2010. Aquest pla va ser dels primers elaborats per les universitats catalanes i de l’Estat espanyol, i es va avançar a Llei estatal per a la igualtat efectiva d’homes i dones. D’acord amb el pla es va crear un òrgan permanent per fomentar la reflexió i acció en matèria de gènere: l’Observatori de la Igualtat. En aquest període també es van investir les primeres doctores honoris causa per la Universitat. 

Així mateix, és directora i coautora de l’obra “Història de Tarragona” en 6 volums i dirigeix la col·lecció Atenea d’Arola Editors, dedicada a estudis de dones, gèneres i feminismes.

Print Friendly, PDF & Email

1 comentari

  1. Núria Ferrer i Ginés |

    Felicitats per aquesta campiona treballadora!

Comenta

*