09/07/2020

La URV formarà part d’un multi-campus universitari de nou països

Prop de 800 estudiants, investigadors i personal de les universitats que integren Aurora Alliance podran estudiar i fer recerca a les altres institucions gràcies al projecte que acaba de concedir la Comissió Europea

La Iniciativa Universitats Europees que impulsa la Comissió Europea té per objectiu formar una nova generació d’europeus capaços de cooperar entre fronteres, disciplines i llengües per afrontar els reptes socials i la manca de competències a què s’enfronta Europa. Amb aquest objectiu finança les aliances transnacionals entre universitats europees per promoure la qualitat i la competitivitat de l’educació superior.

Aurora Alliance és una d’aquestes aliances transnacionals, que integren nou universitats de nou països, entre les quals hi ha la Universitat Rovira i Virgili (URV). El projecte presentat ha estat seleccionat en la darrera convocatòria de la Iniciativa Universitats Europees i permetrà, almenys durant tres anys, cooperar en docència i en recerca a través de diferents accions finançades amb deu milions d’euros.

El projecte preveu que 800  estudiants, professors, investigadors i personal tècnic i administratiu de les universitats d’Aurora Alliance puguin fer estades d’estudis, de recerca i d’intercanvi a les universitats sòcies, compartir classes i recursos educatius a través d’una plataforma comuna amb un miler d’unitats d’aprenentatge i fins i tot fer mobilitats virtuals. De fet, a causa de la preocupació pel canvi climàtic, però alhora considerant la importància que els 260.000 estudiants d’aquest multi-campus tinguin una experiència internacional significativa, es promouran mobilitats virtuals i presencials de curta durada en combinació amb la internacionalització a casa.

No obstant això, el projecte va més enllà i l’objectiu a llarg termini és convertir-se en un multi-campus universitari transnacional que abordi i proposi solucions als conflictes socials i ambientals dels territoris de cada universitat a través de la recerca, la docència i la divulgació multidisciplinària basada en problemes concrets. Per això caldrà combinar programes i disciplines a partir de quatre reptes: Sostenibilitat i canvi climàtic; Societat digital i ciutadania global; Salut i benestar, i Cultura: diversitat i identitat.

Per fer-ho es crearà un marc de competències comú entre totes les universitats per integrar les mateixes habilitats als currículums dels ensenyaments i als resultats d’aprenentatge. Això farà que el reconeixement dels estudis cursats en altres universitats sigui més fàcil i s’espera reforçar l’evidència que l’aprenentatge a través dels serveis i les pràctiques internacionals ajuden a desenvolupar determinades habilitats.

Les nou universitats que formen part d’Aurora Alliance sumen 260.000 estudiants i 31.000 treballadors: Vrije Universiteit Amsterdam (Holanda); Háskóli Íslands (Islàndia); Universität Duisburg-Essen (Alemanya); Universitat Rovira i Virgili (Espanya); Universität Innsbruck (Àustria); Università degli Studi Di Napoli Federico II (Itàlia); Univerzita Palackého v Olomouci (República Txeca); Handelshøjskolen i København (Dinamarca); University of East Anglia (Regne Unit).

Dossier (en anglès)

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*